Rijeka: izložba crteža Božidara Rašice

Izložba crteža iz oporučne darovnice Božidara Rašice Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci otvorena je večeras u riječkoj galeriji "Malom salonu".

To je treća samostalna izložba crteža nakon onih Tomislava Čeranića i Brace Dimitrijevića, postavljena u Rijeci u sklopu 16. međunarodne izložbe crteža uz glavnu izložbu u prostoru MMSU-a.

Autorica koncepcije i postava izložbe kustosica Muzeja Daina Glavočić za izložbu je odabrala crteže iz razdoblja od 1945. do 1965., u kojem Rašica postupno napušta posljednje naznake figuralizma u svom radu i posve se prepušta apstrakciji.

Božidar Rašica (1912.-1992.), crtač, slikar, arhitekt, urbanist i scenograf, cjelokupno je svoje likovno djelo oporučno ostavio MMSU. Do sada je obrađeno više od 2400 djela iz ostavštine, a ostalo je još nekoliko mapa. U zbirci, koju je Muzej prihvatio prošle godine, najviše je radova u tehnici gvaša, pastela i flomastera te tuševa, ulja i ostalih.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti 2007. planira postaviti veliku samostalnu izložbu Rašičinih radova iz te darovnice.

Izložba u "Malom salonu" je otvorena do 27. veljače.

(Hina) xdsil ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara