Rijeka: Lučki sindikati najavljuju prosvjede i traže ostavke

PREDSJEDNICI triju lučkih sindikata najavili su danas da će zbog kašnjenja plaća i općeg nezadovoljstva stanjem poduzeća riječki lučki radnici u ožujku vjerojatno ´izaći na ulice´, te su zatražili ostavke nekoliko visokih dužnosnika.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika riječke Luke Roberto Zubčić, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika u riječkoj Luci Vlatko Mandekić i predsjednik Lučkog slobodnog sindikata Drago Jelčić rekli su da je u 2002. ostvaren gubitak od oko 40 milijuna kuna te da će to biti potvrđeno i na Skupštini Luke u ožujku.

Oni su na konferenciji za novinare zatražili ostavke premijera Ivice Račana, potpredsjednika Vlade Slavka Linića, riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i zamjenika ministra pomorstva, prometa i veza Pavla Komadine. Smatraju da su odgovorni za nedovoljnu skrb o Luci te da su joj nanijeli štetu.

Budućnost radnika Luke upitna je, pa ćemo probleme morati početi rješavati sami, a ´prozvane´ pozivamo da ne smišljaju osvetu nego da u Luci omoguće uvjete za normalan rad, rekli su.

Riječka Luka ima oko 1500 zaposlenih. U većinskom je državnom vlasništvu, a oko 10 posto dionica, nakon pretvorbe, pripalo je radnicima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatrajući da su pri pretvorbi tvrtke prevareni i da im pripada više dionica, sindikati su u ime radnika podnijeli tužbu, a Upravni sud početkom 2001. poništio pretvorbu Luke. Hrvatski je fond za privatizaciju nakon presude donio novo rješenje o pretvorbi. U lučkim sindikatima smatraju da je to rješenje slično poništenom, pa su ponovno uložili žalbu.

Od tada su prošle dvije godine, a sudstvo ništa nije učinilo, kažu u sindikatima. Dodaju da su bili pripravni problem rješavati nagodbom, ali da to nije uspjelo jer da ih se ponovno htjelo prevariti.

Ustvrdili su da je u predizborno vrijeme gradonačelnik Obersnel govorio da će poduprijeti normalo funkcioniranje Luke, a kasnije, radnicima koji su prosvjedovali na riječkim ulicama poručio da ´ako imaju viška vremena, neka čiste smeće´.

Gradska uprava Luci naplaćuje veliku komunalnu naknadu, nastoji steći vlasništvo nad atraktivnim lučkim prostorom na Delti, dijelove luke nudi sumnjivim osobama i javnost obmanjuje navodima o novim, a neostvarenim poslovima, smatraju predstavnici lučkih sindikata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara