Rijeka: Lučki sindikati traže hitan početak kolektivnih pregovora

Predstavnici triju lučkih sindikata danas su na konferenciji za novinare zatražili da Uprava Luke Rijeka d.d. što prije počne sa sindikatima pregovore o novom kolektivnom ugovoru te da kolektivno pregovaranje završi do 10. svibnja ove godine.

Ako lučka Uprava ne ispuni te uvjete, sindikati će pokrenuti sindikalne akcije, među kojima i štrajk, najavili su predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenika riječke luke Roberto Zubčić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika u riječkoj luci Vlatko Mandekić i predsjednik Lučkog slobodnog sindikata Drago Jelčić.

Kolektivni ugovor za radnike luke vrijedi do 30. travnja ove godine, odnosno produljen je do tog roka na osnovi dogovora sindikata i Uprave.

U sindikatima tvrde da Uprava ne poštuje kolektivni ugovor te da ne prikazuje stvarne rezultate poslovanja koji bi, drže, trebali biti prikazani financijskim učincima, a ne količinama pretovarena tereta.

Sindikalisti ocjenjuju da Uprava Luke postupa nedemokratski, provodi neoliberalizam u poslovanju i rastače socijalne temelje države. Ističu da su uvjeti rada i oprema loši, psihološki pritisci na radnike veliki, da je strpljenje radnika pri kraju te da je stanje u luci na rubu fizičkih incidenata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava Luke jučer je, pak, sindikatima dostavila dopis u kojemu navodi da sindikati nisu pristupili dogovorenim pregovorima u zakazano vrijeme te predlaže produljenje kolektivnog ugovora do 30. lipnja. Sindikati ne prihvaćaju to produljenje jer smatraju da je, zbog neispunjavanja odredaba kolektivnog ugovora, taj rok predugačak. Kao krajnji rok za produljenje valjanosti postojećeg kolektivnog ugovora predlažu 30. svibnja.

Predstavnici sindikata naveli su da Uprava do sada nije pokazala zanimanje za kolektivno pregovaranje, da nije, prema dogovoru, potvrdila zakazani sastanak sa sindikatima te da je navedeni dopis poslan nakon saznanja da sindikati pripremaju konferenciju za novinare.

Osim Uprave, ni država kao vlasnik Luke ne skrbi o njezinim radnicima, rekli su predstavnici triju lučkih sindikata te su dodali da će sjednica Nadzornog odbora, koja je zakazana za potkraj ovoga tjedna, biti održana tek nakon četiri mjeseca.

(Hina) xhsup ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara