Rijeka: Mirela Toić obilježava 25 godina umjetničkoga rada

PRIMADONA riječkog HNK Ivana pl. Zajca, sopranistica Mirela Toić svečanim će koncertom 12. siječnja obilježiti 25 godina umjetničkog rada, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u riječkom HNK.

Na programu će biti arije iz Bellinijeve ´Norme´, Verdijevih opera ´Krabuljni ples´, ´Moć sudbine´ i ´La Traviata´, Puccinijeve ´Tosce´ i Zajčeve opere ´Nikola Šubić Zrinski´.

Na koncertu, kojim će ravnati dirigent Zoran Juranić, uz Mirelu Toić nastupit će i nekoliko riječkih opernih pjevača.

Mirela Toić rođena je u Rijeci 1953., a diplomirala je 1977. u Ljubljani na glazbenoj akademiji, u klasi Ondine Otte Klasinc.

Od 1979. do danas, s trogodišnjim prekidom, angažirana je u riječkom HNK.

Sve su mi uloge drage, ali posebno uspješnom smatram ulogu Norme u istoimenoj operi, kazala je danas Toić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj operi Toić nastupa od 1990., a za ulogu Norme 1992. primila je Nagradu Milka Trnina i Nagradu Grada Rijeke te 1996. Nagradu hrvatskog glumišta. Iste godine dodijeljeno joj je i Visoko odličje za zasluge u kulturi Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Voditeljica propagande riječkog HNK Loredana Gašparović istaknula je jedinstvenost i osebujnost slavljenice kojom je ona obogatila riječku i svjetsku opernu scenu.

Intendant Srećko Šestan podsjetio je na značajan rad umjetnice s mladima te najavio skoro osnivanje riječkog Opernog studija.

Svečani koncert primadone Toić novčano su poduprli riječka gradska i županijska uprava te Ministarstvo kulture.

Dio prihoda s koncerta namijenjen je za kupnju novog engleskog roga i pomoć teško oboljeloj bivšoj kazališnoj djelatnici Miri Krapić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara