Rijeka: Nafta iz potonulog broda još istječe

UNATOČ obavljenu saniranju mjesta propuštanja goriva na potonulu brodu pred riječkom lukom iz olupine još istječe nafta, ali mnogo slabije nego prije, potvrdili su u mjerodavnom županijskom odjelu za pomorstvo.

Sada iz olupine curi oko dvije kapljice nafte na sekundu, a prije saniranja istjecalo je oko deset kapi. Prvotno mjesto propuštanja nafte na odušniku spremnika goriva betonirano je te se za sada ne zna odakle istječe nafta.

U Stožeru za slučajeve iznenadna onečišćenja mora pretpostavljaju da ta nafta potječe od količine koja je do saniranja istekla iz spremnika te ostala u nekom dijelu oplate odakle postupno izlazi. Tako skupljenu naftu ronioci su ovih dana istiskivali ispuštajući u oplatu stlačeni zrak iz boca.

Nastavlja se utvrđivati mjesto sadašnjeg propuštanja nafte, koja se površine mora uklanja samoupijajućim branama i disperzivnim sredstvima.

Brod "Elhawi Star" potonuo je 12. prosinca 1982. na dubinu od 48 metara na udaljenosti od 500 metara od sušačkog lukobrana riječke luke. Istjecanje nafte iz olupine prvi put je primijećeno prije dva tjedna, a prošli je vikend zabetoniran odušnik spremnika goriva, odakle je, kako je utvrđeno, istjecala nafta.

Pretpostavlja se da je isteklo oko 1000 litara, a da je u spremnicima još oko 100 tona nafte. Usporedno sa sanacijom istražene su mogućnosti kako trajno riješiti taj problem te je utvrđeno da bi najbolje bilo iscrpsti gorivo s potonulog broda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara