Rijeka: Okrugli stol o mjerenju koncentracije peludi

PREDSTAVNICI zagrebačkog i osječkog zavoda za javno zdravstvo na današnjem okruglom stolu u Rijeci o praćenju pojave peludi i kakvoći zraka podsjetili su da se koncentracija i vrsta peludi mjeri kako bi se poboljšala kakvoća života i podučili oni koji su alergični na pelud, a njih je među stanovništvom 15 do 25 posto.

Metodologija mjerenja standardizirana je za cijelu Europu i obavlja se sedmodnevnim volumetrijskim uzorkivalom za pelud i spore, a najjaču alergogenost izaziva biljka ambrozija.

Koncentracija peludi u Zagrebu mjeri se od 2002., a u Osijeku od 2001. Ambrozija najranije cvate u Osječko-baranjskoj županiji, a samo u Osijeku posljedice alergija na pelud osjeća oko 17.000 ljudi. Košnjom i drugim načinima uklanjanja ambrozije od 2001. do 2002. smanjen je sadržaj njezine peludi u zraku za oko 23 posto, kazala je Zdenka Čuljak iz osječkog Zavoda za javno zdravstvo.

Ravnatelj riječkog Zavoda Vladimir Mićović rekao je da se onečišćenja zraka u Primorsko-goranskoj županiji mjere u 18 nadzornih postaja. Koncentracija sumporova dioksida u zadnje dvije godine u granicama je koje Svjetska zdravstvena organizacija smatra dopuštenima. Dušikov dioksid i amonijak također su u dopuštenim okvirima, a u nekim gradskim područjima dima ima više od preporučivih vrijednosti. Koncentracije ozona povišene su u lipnju pa bi o tome javnost trebalo više izvješćivati, kazao je Mićović te podsjetio da su granične vrijednosti sumporova dioksida izmjerene u veljači prošle godine te da su Riječani na to upozoreni.

Hrvatska će uskoro podnijeti zahtjev za pristup u European zajednicu Aeroallergen Network (EAN), najavila je Renata Peternel iz zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo. EAN je europska baza podataka o koncentracijama peluda izmjerenima na nadzornim jedinicama svih europskih zemalja. Mjerenjem sadržaja peludi u četirima hrvatskim gradovima stvoreni su uvjeti za uspostavu "nacionalne peludne karte" i članstvo u EAN-u, kazala je.

U sklopu okruglog stola o praćenju peludi i kakvoći zraka predstavnici Plive uručili su splitskom i riječkom zavodu za javno zdravstvo dva uređaja za stalno praćenje koncentracije i vrsta peludi u zraku, svaki vrijedan oko 5000 eura.

(Hina) hšup dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara