Rijeka: Operacija prsnog koša novom metodom

SPECIJALISTI Klinike za kirurgiju na Sušaku riječkog KBCa danas su na konferenciji za novinare izvijestili o uspješnu uvođenju nove metode operacije prsnog koša u KBCu.

Predstojnik Klinike za kirurgiju dr. Željko Fučkar kazao je da je riječ o metodi minimalne invazivne kirugije pri kojoj se operacija obavlja kroz najmanji mogući otvor s pomoću uređaja i sićušnih videokamera. Prvi takav zahvat obavljen je u riječkom KBC-u 17. prosinca prošle godine, a od tada do danas praćenjem je potvrđena uspješnost operacije i stanje pacijenata. Uređaj kojim se obavljaju takve operacije KBC-u je darovala tvrtka "Lura".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prednost je takve metode, kazao je Fučkar, što smanjuje krvarenje u tijeku operacije i poslijeoperacijske komplikacije, pacijent se brže oporavlja i kraće boravi u bolnici te se tako i troškovi manji. Najavio je i operacije tom metodom u urološkom sustavu i trbušnoj šupljini.

Pročelnik Odjela za torakovaskularnu kirurgiju KBC-a dr. Duje Vukas istaknuo je da se zloćudne bolesti pluća mogu liječiti jedino operativnim zahvatima te da će taj postupak bitno unaprijediti liječenje tih bolesti u Rijeci.

Uređaje za minimalnu invazivnu kirurgiju u Hrvatskoj ima još Zagreb, Split i Zadar.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara