Rijeka: Otvoren centar za rehabilitaciju mentalno oštećenih odraslih osoba

CENTAR za rehabilitaciju mentalno oštećenih odraslih osoba, koji pruža usluge smještaja, prehrane, njege i brige o zdravlju, osposobljavanja u posebnim uvjetima, medicinske i psihosocijalne rehabilitacije, te organiziranog provođenja slobodnog vremena, otvoren je danas na predjelu Brašćine u Rijeci.

Centar ima 62 kreveta, a može osigurati cjelodnevni boravak za 90 korisnika. Ima restoran kapaciteta 300 obroka i prostor za fizikalnu terapiju, u sklopu kojega je dvorana za rehabilitaciju.

Objekt je ukupne površine 2.700 četvornih metara, a u njemu će raditi 62 zaposlenika. Cijena je 24,5 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo rada i socijalne skrbi dalo 17,8 milijuna, a ostalo Grad Rijeka.

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović, koji je zajedno s potpredsjednikom Vlade Slavkom Linićem i riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom otvorio centar, istaknuo je kao posebnu vrijednost doma što će provoditi načela reforme sustava socijalne skrbi čija provedba uskoro počinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vidović je kazao kako se time provodi zamisao da korisnici borave u svojim obiteljima, a u centru im se u cjelodnevnom boravku pružaju stručne usluge. Tu će se provoditi suradnja udruga koje se skrbe o osobama s mentalnim oštećenjima, lokalne samouprave i državnih tijela u izradi i provedbi programa.

Vidović je prije otvaranja centra ravnateljima domova i centara iz sustava socijalne skrbi s područja Primorsko-goranske županije predstavio program reforme sustava socijalne skrbi.

Rekao je da će Rijeka biti jedno od središnjih mjesta za provedbu toga programa, a reforma bi trebala biti dovršena do 2006. godine.

Istaknuo je kako je u Hrvatskoj izrazito naglašen subjektivni osjećaj siromaštva, jer do 80 posto ispitanika u anketama izjavljuje da se osjeća siromašnima.

No, po svim međunarodnim kriterijima u Hrvatskoj je siromašno 10 do 15 posto stanovnika, a aposlutno siromašno pet posto, pri čemu od svih tranzicijskih zemalja samo Slovenija ima manji postotak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara