rijeka: počeo postupak mirenja LUČKIH SINDIKATA I UPRAVE

Postupak mirenja između Uprave riječke Luke i triju lučkih sindikata zbog otkazivanja kolektivnog ugovora (KU) počeo je danas, a rok za postizanje sporazuma je 31. kolovoza, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenika riječke luke Roberto Zubčić.

Uprava Luke raskinula je početkom kolovoza KU koji je bio na snazi oko tri godine, a nakon raskida vrijedi još tri mjeseca.

Postupak mirenja pokrenut je još prije otkazivanja KU, jer Uprava ne poštuje njegove odredbe. Sindikati su se oštro usprotivili raskidu KU te najavili da će, ako se ne postigne sporazum, idućeg tjedna započeti organiziranje štrajka u riječkoj luci.

Zubčić je ustvrdio da štrajk neće biti organiziran radi zaštite osobnih interesa sindikalaca, kako tvrdi Uprava, nego kao posljednja mogućnost da radnici ostvare svoja prava.

Sindikati su jučer primili od Uprave prijedlog novoga KU u kojem su prava radnika puno manja od onih u Zakonu o radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Taj prijedlog KU-a smatramo sramotnim i ponižavajućim jer bi Uprava imala sve ovlasti, a radnici bi bili obespravljeni", rekao je Zubčić dodavši da sindikati traže povlačenje prijedloga.

Govoreći o poslovanju Luke, Zubčić je ustvrdio da je raskidom KU-a Uprava skrenula pozornost radnika i javnosti s neuspješnog poslovanja poduzeća.

Sindikalci ocjenjuju da u poslovanju nema pozitivnih pomaka, već se poslovanje lažno prikazuje, a poduzeće treba hitno spašavati.

U okviru projekta modernizacije i restrukturiranja Luke te obnove i izgradnje prilaznih prometnica, za koji je Svjetska banka odobrila zajam od oko 155 milijuna dolara, za socijalni program zbrinjavanja viška nekoliko stotina zaposlenih predviđeno je oko 6,5 milijuna dolara.

Zubčić je rekao da program zbrinjavanja još nije izrađen, a dijelu radnika nude se sramotno male otpremnine. Sindikat drži da bi svaki radnik trebao dobiti otpremninu u iznosu od 60 do 70 tisuća kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara