Rijeka: Potpisan ugovor o zaštiti zgrade Filodrammaticae

RAVNATELJ Hrvatskoga restauratorskog zavoda Ferdinand Meder i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel danas su u Rijeci potpisali ugovor o zaštiti zgrade Filodrammatice u Rijeci.

Po tom programu od 2003. do 2005. treba ispitati stanje, provesti konzervatorsko-restauratorska istraživanja te izraditi idejni, glavni i izvedbeni projekt obnove prvog kata, ulaza i prilaza zgradi. Kako je istaknuo gradonačelnik Obersnel, taj dio posla stajat će oko 1,3 milijuna kuna što će podmiriti grada Rijeka.

Restauratorski radovi i obnova, koji bi se obavljali od 2006. do 2009., stajali bi sedam do devet milijuna kuna, a bude li grad u mogućnosti, obnova bi se proširila i na dijelove zgrade koji nisu obuhvaćeni danas potpisanim ugovorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Grad Rijeka je od preuzimanja vlasništva nad Filodrammaticom uložio 471 tisuću kuna u nužne radove, istaknuto je danas. Ravnatelj Restauratorskog zavoda Meder kazao je kako je Filodrammatica za Zavod zahtjevna zadaća, ali da kako će je, zahvaljujući bogatu iskustvu, uspješno riješiti.

Zgrada Filodrammatice na riječkom Korzu izgrađena je 1890., a kao kulturno dobro zaštićena je od 1992. Središnji prostor zgrade je dvorana s bogatim neobaroknim štukaturama, s poprsjima glazbenika koja je izradio bečki kipar Ludwig Strichtins a stropnu alegorijsku kompoziciju naslikao je tršćanski slikar Eugen Scomparini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara