Rijeka: Predstavljen idejni projekt Muzeja moderne umjetnosti

ARHITEKTONSKI biro RandićTurato u Rijeci danas je predstavio idejni projekt Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u tzv. Tobjektu bivše tvornice "Rikarda Benčića".

Projekt je nastao 2001. u sklopu natječaja za rješenje prenamjene T-objekta, nazvana tako zbog posebna tlocrta, u MMSU. Sama građevina izgrađena je 1867. kao nov pogon za proizvodnju cigara "Virginia".

Saša Randić, uz Idisa Turata autor projekta, na današnjem je predstavljanju kazao da su htjeli istaknuti važnost suodnosa unutrašnjosti zgrade i same arhitekture, tako da ona bude što neutralnija. Zamišljeno je, dodao je, da se unutrašnjost i vanjski trg prožimaju i dopunjuju, tako da prolaz kroz zgradu i dio partera oko muzeja bude prekriven velikim drvenim pragovima, a ispred izložbenog prostora u prizemlju će biti gumeni pod kao i u galeriji. Namjera je bila, rekao je Randić, stvoriti ugodan prostor gdje se može sjediti i ležati na podu.

T-građevina je zadržana u izvornu obliku, ali je krov zamijenjen staklenom konstrukcijom. S južne strane dogradit će se galerijski dio od čeličnih elemenata okružen u cijelosti staklenom opnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U unutrašnjosti MMSU-a bit će prostor za stalan postav i povremene izložbe, skladište, višenamjenska dvorana, a potkrovlje će služiti po potrebi - za predavanja ili druge događaje. Ispod trga predviđena je gradnja garaže s 286 parkirnih mjesta. Ona neće biti ukopana jer je sadašnja razina tla oko T-građevine ispod razine okolnih ulica te će biti samo pokrivena.

Ukupna površina zgrade novog muzeja po projektu je 9479 a trga 8575 četvornih metara.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da bi, bude li sve po planu, građevna dozvola mogla biti izdana u zadnjem tromjesečju 2004., kad bi trebala početi i gradnja.

(Hina) dsil ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara