RIJEKA: PREDSTAVLJENO DOPUNJENO IZDANJE "STOLJEĆA NAFTE"

Drugo, prošireno izdanje knjige "Stoljeće nafte Veza između nafte, novca i moći koja je promijenila svijet" autora Igora Dekanića, Steve Kolundžića i Darie Karasalihović predstavljeno je danas u Rijeci.

Knjiga prati povijest naftne industrije i predviđa njezin razvoj od 40-ih godina 20. stoljeća do 40-ih godina 21. stoljeća. Autori, među ostalim, analiziraju težnje za nadzorom nad naftom u svijetu, što je, rekao je Dekanić, čvrsto povezano s borbom za geopolitičkom dominacijom u svijetu.

U 16 poglavlja izneseni su podaci i analize o pionirskim pothvatima u naftnoj industriji, razvitku tehnologije i nafti kao strateškoj sirovini, globalnim bitkama za naftu, političkim i energetskim krizama povezanim s naftom, zaštiti okoliša i drugim temama.

Izdanje koje je danas predstavljeno autori su dopunili dvama poglavljima u kojima su obrađeni uzroci i posljedice rata u Iraku, a analizirali su i početak privatizacije Ine d.d.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dekanić misli da je jedan od uzroka rata u Iraku uspostava političkog nadzora nad naftnim putovima. Govoreći o privatizaciji Ine, istaknuo je da je mađarska naftna tvrtka MOL u vlasničku strukturu Ine ušla kako bi zauzela poziciju za stvaranje strateškog saveza.

Rekao je da će Hrvatska i ostale, s energetskog stajališta, male zemlje na izazove velikih 'igrača' na tržištu nafte morati odgovoriti upravo stvaranjem strateških saveza u srednjoj i istočnoj Europi.(Hina) hšup dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara