Rijeka: premijerno izvedena "La Vaccaria"

Komedija "La Vaccaria" Angela Beolca Ruzzantea u režiji uglednog talijanskog redatelja Gianfranca de Bosia večeras je premijerno izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu "Ivana pl. Zajca" u Rijeci.

U izvedbi su sudjelovali ansambl Talijanske drame ovog HNK u suradnji s kazalištem "Piccolo Teatro" iz Milana, neki glumci Hrvatske drame i dio zbora Opere ove riječke kuće.

U ulogama su nastupili, između ostalih, Alida Delcaro, Simone Toni, Giulio Marini, Andreja Blagojević Mangano, Leonora Surian, Denis Brižić i Galiano Pahor.

Kostime je izradio Emanuele Luzzati, scenu postavio Roberto Rebaudengo, a glazba je djelo Stefana Maria Ricattia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
La Vaccaria je posljednje djelo Ruzzantea praizvedeno 1533. godine. Nakon duge stanke u kojoj je ovaj tekst bio gotovo zaboravljen, prvi put je ponovno izvedena 2002. u Italiji.

Redatelj de Bosio ima reputaciju najboljeg poznavatelja opusa ovog komediografa. Riječki HNK će s tom predstavom ovog ljeta gostovati na veronskom kazališnom festivalu, a u veljači slijedeće godine će biti na programu Piccolo Teatra u Milanu s 22 izvedbe.

Pripreme ove predstave u okviru Talijanske drame riječkog HNK bile su ranije prekinute zbog financijskih problema i nesuglasica tadašnjeg njenog ravnatelja Sandra Damianija i intendantice riječkog HNK Mani Gotovac. Njenom odlukom, predstava je postala djelo cjelokupnog HNK i rad na njoj nastavljen.

(Hina) xdsil yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara