Rijeka: U karnevalskoj povorci više od 11.000 maškara

VELIKA karnevalska povorka 20. međunarodnog Riječkog karnevala sa 128 maškaranih skupina i više od 11.000 maškara krenula je danas točno u podne s Gata Karoline Riječke u mimohod središnjim riječkim ulicama.

Uz taktove pjesme ´Najdraža Rijeko´ maškaranu povorku poveli su ´privremeni riječki gradonačelnik´ - meštar karnevala Toni, kraljica Karnevala Željka Radić, ´bivši´ gradonačelnik Vojko Obersnel, Prve riječke mažoretkinje, riječke navijačice Rine , trsatska limena glazba i dr.

Uz skupine maškara iz cijele Hrvatske u povorci sudjeluju i maskirane skupine iz inozemstva, gosti u tradicionalnim japanskim kostimima iz prijateljskog grada Kawasakija, maškare iz Venecije, Trsta, Kotora, Budve i drugih gradova.

Međunarodna karnevalska povorka velika je smotra narodnih običaja, mimohod tradicionalnih te novih maska i alegorijskih kola kojima maškare ´komentiraju´ aktualna događanja.

Ovogodišnja povorka najveća je po broju maškara, a na riječkim ulicama tijekom popodneva očekuje se oko 150.000 gledatelja.

Među brojnim maškarama s 90-ak alegorijskih kola su ´Bonkulovići´ iz Korčule, skupina ´Rijeka´, ´Sinjski čaplini´, ´Prijatelji-amici´ iz Udina, skupina ´Fizika ORG´ iz Zagreba, ´Zeleni forum´ iz Zagreba, skupina ´Senjski exodus´, ´Opatijke 90-60-90´, zvončari iz Brguda i Žejana i dr.

Uz trasu karnevalske povorke od Gata Karoline Riječke do Adamićeva gata smješteno je 10-ak pozornica s kojih 20-ak voditelja najavljuju maškarane skupine i zabavljaju gledatelje. Na središnjoj pozornici na Korzu dobru zabavu jamči poznati riječki radijski ´dvojac´ Robert Ferlin i Joso Krmpotić.

Maškarana karnevalska povorka gradom će prolaziti do večernjih sati. Posljednji će, već tradicionalno, nastupiti oko 200 Halubajskih zvončara iz Viškova koji glasnom zvonjavom i strašnim maskama već stoljećima tjeraju zle duhove i navješćuju proljeće.

Riječki karneval ove godine obilježava 20. obljetnicu postojanja. Prije 20 godina na riječkim su se ulicama predstavile tri maškarane skupine.

Brojna karnevalska događanja završit će 4. ožujka kada će , uz atraktivan program na riječkim ulicama, na moru ispred riječke luke biti spaljen ´krivac za sve nedaće u prošloj godini´ - Pust.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara