Rijeka vjernika preplavila Rim

RIJEKA vjernika koja je preplavila Rim zasad, prema riječima ministra unutarnjih poslova Giussepea Pisanua, nije izazvala veće probleme talijanskom glavnom gradu, a Rimljani su po općoj ocjeni s velikim strpljenjem odgovorili na izvanredno stanje nastalo nakon smrti Ivana Pavla II. kojega žele pozdraviti milijuni hodočasnika.

Iz cijele Italije s izvanrednim vlakovima, autobusima i zrakoplovima stizali su vjernici u Rim, kako bi nakon deset do dvanaest sati čekanja u redu mogli odati posljednju počast Ivanu Pavlu II. Od stranaca najprisutniji su svakako Poljaci, koji su došli pozdraviti svoga sunarodnjaka, prvoga papu koji, nakon 455 godina, nije bio Talijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema informacijama turističkih agencija, hrvatskih hodočasnika u Rimu ima oko 500, ali ima i Hrvata koji su stigli iz Njemačke i drugih zemalja u kojima žive i rade.

Među njima ima i onih koji su čekali deset sati kako bi još jednom pozdravili Papu, ali ima i onih koji su odustali. I te osobe kažu da su proživjele posebno iskustvo već samom činjenicom što su bile u redu s vjernicima iz cijeloga svijeta, s kojima su razmijenili mišljenja, zajednički molili i dijelili patnju dugotrajnog čekanja.

U redovima se i moli i pjevaju se crkvene pjesme kako bi i to dalo vjernicima dodatne snage u iscrpljujućem iščekivanju susreta s Papom.

Bazilika svetog Petra, u kojoj je izloženo tijelo Ivana Pavla II., zatvara u četvrtak u 22 sata i redovi su već prekinuti; onima koji bi željeli stati u red i čekati na ulazak savjetuje se da odustanu od toga, jer ne bi mogli ući u nju prije zatvaranja.

Tijekom noći crkva će se pripremiti za sutrašnji obred pokopa, a ispred bazilike sv. Petra biti će izaslanstva svih zemalja svijeta, na čelu s predsjednicima ili premijerima, te crkveni vrh kao i izaslanstva drugih religija.

Očekuje se više od 1400 osoba iz najužega vrha brojnih izaslanstava te još 2500 osoba iz diplomatskog sastava, predstavnika veleposlanstava i organizacija koje imaju odnose s Vatikanom.

Na Trgu sv. Petra i u okolnim ulicama može se okupiti oko 300.000 vjernika, a na 24 trga i stadiona bit će postavljeni veliki ekrani kako bi vjernici mogli pratiti misu s Trga sv. Petra, koju će predvoditi dekan Kardinalskog zbora Joseph Ratzinger.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara