Rijeka: Završne riječi opunomoćenika oštećenika i branitelja dvojice optuženika

U NASTAVKU suđenja tzv. gospićkoj skupini na Županijskom sudu u Rijeci danas su završne riječi iznijeli zastupnici oštećenih stranaka, odnosno obitelji ubijenih civila te branitelji optuženika Stjepana Grandića i Ivice Rožića.

Opunomoćenik oštećenika odvjetnik Ljubiša Drageljević, koji zastupa obitelji 18 ubijenih civila na gospićkom području u jesen 1991., kazao je da su ubijeni bili lojalni hrvatskoj državi, da se nisu borili protiv Hrvatske te da nisu nijednim činom odgovorni za smrt civila ili pripadnika Hrvatske vojske te da nisu pomagali neprijatelju. Drageljević je ustvrdio da četvorica optuženika nisu jedini odgovorni za počinjene ratne zločine, da su za te zločine odmah nakon počinjenja znali od Vlade naniže te da su ti zločini bili smišljeni i provedeni po naredbi i organizirano.

Zastupnik osam obitelji ubijenih civila odvjetnik Slobodan Budak kazao je da su optuženici postali "žrtvom podmukle političke rabote" i da počinjena djela uglavnom nisu mogla biti njihova ideja. Budak se upitao zašto taj slučaj nije procesuiran devet godina kad su za nj znali svi, od tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana i cijelog državnog vrha. Spomenuo je i tadašnjega državnog odvjetnika Željka Olujića i tadašnjeg ministra pravosuđa Bosiljka Mišetića, branitelje prvooptuženog Tihomira Oreškovića. Budak je rekao da je za to djelo "definitivno odgovorna hrvatska država" jer da se to moglo činiti samo uz pomoć vlasti i vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Branitelj optuženika Stjepana Grandića odvjetnik Milenko Škrlec kazao je da Grandić nije vodio maskirane osobe na likvidaciju civila na Lipovoj glavici 18. listopada 1991. te da nije naredio da se zatim puca u te civile, za što je optužen. Škrlec je zatražio oslobađajuću presudu za Grandića. Kazao je, govoreći o cijelom postupku, da se "poštivanjem Ženevskih konvencija ne dobiva rat" jer da je u ratu "mnogo stvari primarnije od Ženevske konvencije" te da za sve u ratu može biti kriv jedino onaj tko ga je počeo. Sudskom vijeću je poručio: "Morate shvatiti da su ovo naši, da nije bilo njih tko zna bi li bilo danas nas."

Mirko Ružić, branitelj optuženika Ivice Rožića, pripadnika izvidničko-diverzantskog voda 118. gospićke brigade, zatražio je oslobađajuću presudu za svojeg branjenika, ustvrdivši da posutpkom nije dokazano da je Rožić sudjelovao u odvođenju trojice karlobaških Srba i njihovu ubojstvu na Crnom Dabru na Velebitu 25. listopada 1991. Ružić je kazao da je Rožić u postupku "izabran kao anonimac" jer da "nije moguće suditi svim anonimcima koji su branili Gospić".

Suđenje se nastavlja sutra završnim riječima branitelja optuženika Oreškovića i Mirka Norca.

Njih dvojica se po optužnici i današnjoj završnoj riječi zamjenika županijskoga državnog odvjetnika Dorisa Hrasta terete za izdavanje naloga za odvođenje i likvidaciju civila, većinom Srba s gospićkog i karlobaškog područja. Grandić, zapovjednik perušićke bojne, optužen je da je organizirao zatočenje civila u perušićkoj vojarni i provedbu njihove likvidacije na Lipovoj glavici. Ukupno se terete za ubojstvo najmanje 50 osoba. Petooptuženi Milan Čanić oslobođen je optužbe potkraj prošlog tjedna. Taj proces je počeo istražnim postupkom u rujnu 2000., a glavna rasprava u početku veljače 2002.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara