Rijetkoj vrsti dupina prijeti izumiranje

RIJETKA vrsta dupina, koja živi u rijeci Irrawaddy u Mianmaru (bivšoj Burmi), mogla bi uskoro izumrijeti, ponajviše zbog nezakonitog ribolova, objavili su znanstvenici.

Istraživanja pokazuju da se broj riječnih dupina u posljednjih pet godina smanjio za 35 posto pa će stručnjaci najvjerojatnije zatražiti njihovo uvrštavanje na popis zaštićenih vrsta Međunarodne udruge za zaštitu prirode.

Otrovi iz lokalnog rudnika zlata te nelegalni ribolov najveći su krivac za smanjenje broja dupina, piše National Geographic.

´Dupinima iz rijeke Irrawaddy najozbiljnije prijeti smanjenje populacije, a vjerojatno i izumiranje´, izjavio je ekolog Brian D. Smith.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dupini iz rijeke Irrawaddy dugi su dva do tri metra i slični su mnogo poznatijim beluga kitovima. Žive u obalnim tropskim vodama i močvarama širom Azije, od Indije do sjeveroistočne Australije i Filipina.

Glavna prijetnja dupinima su mreže u koje se često zapleću, lov pomoću električne struje te otrovi iz obližnjeg rudnika zlata.

´Sukob dupina i ljudi porastao je zbog siromaštva zemalja u razvoju. Mještane bismo morali uvjeriti da se isplati poduzeti mjere zaštite i upravljanja okolišem´, zaključio je Smith.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara