Rim: Berlusconijevu vladu napustili članovi UDC

DEMOKRŠĆANSKA unija centra (UDC) u petak je odlučila povući svoje članove iz vlade premijera Silvija Berlusconija i time otvorila krizu vlade.

"Nacionalna direkcija UDC-a donijela je odluku o povlačenju svojih ministara iz vlade", izjavio je ministar za europske poslove i član te stranke Rocco Buttiglione.

Čelnik stranke i potpredsjednik vlade Marco Follini predložio je povlačenje svih ministara i podtajnika ali je vladi obećao potporu u parlamentu.

UDC, jedna od četiriju stranaka vladine koalicije zvane Kuća sloboda, povukla se iz vlade jer Berlusconi nije htio priznati krizu stranaka većine nakon poraza na regionalnim izborima prošlog tjedna. Berlusconi je propustio izvršiti hitne izmjene u vladinu programu i uvjeriti birače da želi promijeniti sadašnju situaciju kojom birači nisu zadovoljni , kako su pokazali na regionalnim izborima.

Osim Follinija i Buttiglionea, vladu napuštaju i dvojica ministara stranke UDC Carlo Giovanardi i Mario Baccini, te šest zamjenika ministara i podtajnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Političari i analitičari drže da je otvorena najteža kriza Berlusconijeve vlade godinu dana uoči isteka mandata pa se ne isključuje mogućnost sazivanja prijevremenih izbora ujesen ove godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara