Rim: I dalje opasnost od novog strujnog kolapsa

ITALIJA bi mogla ponovno pasti u mrak i tijekom cijele 2004. godine, rekao je danas u Senatu talijanski ministar proizvodnih aktivnosti Antonio Marzano.

"Moramo izgraditi nove elektrane. Italija ima energetski deficit i sve dok ne riješi to pitanje postojat će opasnost od zamračenja", rekao je Marzano, koji je bio pozvan pred Parlament iznijeti razloge zamračenja koje je zadesilo Italiju u nedjelju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima više stvari koje su dovele do raspada energetskog sustava Italije. Marzano kaže da je sve počelo s jednim kvarom u Švicarskoj iz koje Italija uvozi struju, a zatim se dogodio učinak domina, koji je doveo do potpunog mraka u Italiji kakav nije viđen od Drugog svjetskog rata. Oporba lijevog centra optužuje vladu desnog centra Silvija Berlusconija za energetsku situaciju, te izražava nezadovoljstvo današnjim izvješćem ministra Marzana u parlamentu.

U međuvremenu pokrenute su u Italiji tri odvojene istrage o uzrocima zamračenja. Komisija stručnjaka, koju je osnovao ministar Marzano, bi u roku 30 dana trebala izvijestiti o uzrocima iskakanja energetskog sustava. Otvorena je i istraga ustanove koja se bavi distribucijom električne energija. Tužiteljstvo u Rimu je također pokrenulo istragu, za sada protiv neutvrđenih počinitelja, kako bi se utvrdilo postoji li mogućnost podizanja optužnice protiv nekoga zbog zamračenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara