RIM: JOŠ SAMO JEDAN PARLAMENTARNI ODBOR TREBA RASPRAVLJATI O SSP

Sedam od ukupno osam odbora Zastupničkog doma talijanskog parlamenta dalo je do sada pozitivno mišljenje o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju RH i EU. LNakon što je Senat ratificirao SSP, uoči ljetnog odmora, sada se on nalazi na razmatranju pojedinih odbora Zastupničkog doma i do sada su svi na kojima se raspravljalo dali pozitivnu ocjenu.

Od 17. do 30. rujna povoljno ocijenu za ratifikaciju sporazuma dalo je sedam odbora Zastupničkog doma i potrebno je mišljenje još jednog da i donji dom, nakon što je to učinio gornji, ratificira sporazum.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ostalima, već su povoljno mišljenje dali vanjskopolitički odbor, zatim odbor za europska pitanja i odbor za poljoprivredu (na sastanku 30. rujna) uz primjedbu da bi talijanska vlada trebala "odgovoriti Hrvatsku od unilateralnog proglašenja izuzetog gospodarskog pojasa". Povoljna ocijena za ratifikaciju, međutim, nije time uvjetovana, već se samo talijanskoj vladi prporuča da u ophođenju s hrvatskom vladom djeluje kako bi se "adekvatno upravljalo ribljim bogatstvom na jadranskom prostoru" i kako se ne bi "stvarale prepreke razvitku zajedničke politike u ribarstvu", stoji, uz ostalo, u zaključku kojim je odbor za poljoprivredu dao pozitivno mišljenje o ratfikaciji.

U tom se dokumentu također govori o uvozu šečera iz Hrvatske i traži se od talijanske vlade da "u nadležnim sjedištima" podzme mjere kako bi se "izbijegli tržišni stresovi".

Na kraju odbor za poljoprivredu Zastupničkog doma talijanskog parlamenta zaključuje: "U potupnosti dijelimo sadržaj sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europske unije, država članica i Hrvatske i dajemo povoljno mišljenje" za ratifikaciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara