RIM: MANJE TALIJANSKIH VOJNIKA NA BALKANU

Broj talijanskih vojnika na Balkanu će se narednih mjeseci smanjiti jer će se povećati talijanska vojna prisutnost u Afganistanu, najavio je talijanski ministar obrane Antonio Martino u razgovoru za nedjeljni broj lista ´Corriere della Sera´.

Prvi kontingent od 40 talijanskih vojnika alpinaca krenuo je iz baze Pratica di Mare pokraj Rima u Afganistan, a do kraja mjeseca veljače bi u Afganistanu trebalo biti ukupno tisuću talijanskih vojnika koji će biti zaduženi za otkrivanje talibanskih ratnika u planinama na granici s Pakistanom.

Italija ima ukupno 8500 vojnika u mirovnim misijama u inozemstvu i Martino kaže da je to maksimum talijanske mogućnosti, pa će prema tome smanjiti vojnu prisutnost na Balkanu. Zbog ograničenog kapaciteta Martino odbacuje i mogućnost talijanskog sudjelovanja u eventualnom ratu protiv Iraka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje da li je moguće da dođe na čelo NATO pakta nakon što će koncem godine mandat isteči Georgeu Robertsonu, a što se spominjalo u četvrtak u razgovorima između američkog predsjednika Georgea Busha i talijanskog premijera Silvia Brlusconia, Martino je odgovorio, kako još ima vremena za to i da je za njega čast i to što je njegovo ime uopće spomenuto u tom kontekstu.

Na pitanje da li je siguran rat u Iraku, Martino je odgovorio: ´Sigurne su samo dvije stvari, smrt i porezi´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara