RIM: PRIKAZAN DOKUMENTARAC O FOJBAMA

Dokumentarni film o povijesti fojbi, kraških jama u koje su potkraj Drugoga svjetskog rata završili i mnogi nevini Talijani, te o egzodusu Talijana s prostora Istre, Rijeke i Dalmacije, prikazan je u srijedu navečer u Rimu. LDokumentarac pod naslovom "Egzodus - negirano sjećanje" režirao je Nicolo Bongiorno za kuću "Veniceproduction", a uz sponzorstvo Nacionalne udruge "Venezia Giulia e Dalmazia" (ANVGD).

Kako se doznaje, neke snimke prikazane su prvi put i do sada su čuvane u privatnoj arhivi u Trstu.

Odmah poslije Drugoga svjetskog rata, dok su Trst i okolica bili pod upravom angloameričkih saveznika, počeli su se izvlačiti posmrtni ostaci stradalih u fojbama, ali je ta operacija prekinuta. Tom prilikom načinjene su i neke snimke koje prikazuju izvlačenje leševa.

Talijanski ministar za odnose s parlamentom Carlo Giovanardi, koji je prisustvovao projekciji kazao je kako je dugo godina pitanje fojbi bilo potiskivano u zaborav i tek mu je odnedavno pridana veća pažnja. Parlament je nedavno donio poseban zakon kojim se proglašava Dan sjećanja na žrtve fojbi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlazak s prostora Istre, Rijeke i Dalmacije započeo je s Prvim svjetskom ratom, rekao je predsjednik ANVGD-a Lucio Toth podsjetivši kako je između 1943. i prvih godina 50-ih otišlo oko 350.000 Talijana. Prema njegovim riječima, oni su "morali napustiti te prostore zbog etničke čistke koju su provodili Titovi partizani, a koja je započela fojbama i zajedničkim grobnicama".

Predstavnik oporbene Demokratske ljevice Umberto Ranieri priznao je da za dosadašnje potiskivanje tih događaja iz sjećanja odgovorna talijanska Komunistička partija. "Ono što se dogodilo bila je prava etnička čistka" o kojoj se šutilo, rekao je Ranieri.

Zastupnik Nacionalnog saveza Roberto Menia, koji je bio predlagačem zakona za proglašenje Dana sjećanja, izjavio je da "Hrvatska i Slovenija još i danas provode etničku čistku uklanjajući na grobljima natpise s talijanskim imenima".(Hina) xstom ybr/ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara