Rim: Prodi o turskoj u EU

POTREBNO je prevladati velike poteškoće i povijesna nepovjerenja ako želimo doći do cilja da imamo Tursku kao člana Europske unije, napisao je predsjednik Europske komisije Romano Prodi napisao u pismu listu "Corriere della Sera" u broju od srijede o pogledima na ulazak Turske u Europsku uniju.

"Ujedinjenje koje nije jednostavni carinski sporazum, već se treba temeljiti na identičnim pravima i zajedničkim demokratskim temeljima a što...zahtijeva veliki napor svih", piše Prodi.

On naglašava kako treba prevladati zapreke koje su postojale u povijesti "Pretvarati se da one ne postoje bilo bi stvarno neoprostivo i učinilo bi potpuno nemogućim buduće uključenje Tursku u Uniju", napisao je predsjednik Europske komisije kao odgovor na komentar lista u kojem mu se spočitavalo što je u jednom intervjuu spominjao stari izraz kojim se plašilo djecu s dolaskom Turaka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodi kaže kako je to kazao i na turskoj televiziji, odnosno kako se ne radi o "gafu", već o potrebi stvarnog prevladavanja povijesnih i drugih granica koje dijele Tursku s Europom. "Ako se želi uvesti Tursku bez postavljanja uvjeta, onda je to kao ulijevanje vode u vino europske konstrukcije", napisao je Prodi.

(Hina) st sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara