Rim: Talijanski novinari protiv političara za Europarlament

U ITALIJI je zaključena prijava stranačkih kandidacijskih izbornih lista za Europski parlament i od 6. svibnja počinje 37dnevno razdoblje predizborne kampanje, uz obveznu predizbornu šutnju u petak, 11. lipnja, uoči izbora 12. i 13. lipnja, kad se glasuje i za sastav vlasti u nekim pokrajinama.

Samo su četiri stranke, Naprijed Italijo, Nacionalni savez, Sjeverna liga i Komunistička obnova u svih pet izbornih okruga u Italiji (sjeveroistok, sjeverozapad, središte, jug i otoci) kao nositelje lista istaknule svoje predsjednike, odnosno Silvija Berlusconija, Gianfranca Finija, Umberta Bossija i Fausta Berinottija. Posebna su zanimljivost ovih izbora, na kojima se bira razmjernim sustavom za razliku od talijanskoga većinskog, zvučna novinarska imena koja se kandidiraju za Strasbourg. To je odraz ozračja u Italiji, gdje jača sukob između političara desnoga centra na vlasti, u prvom redu premijera Berlusconija, i novinara.

Na listama lijevog centra nalazi se novinar RAI-a Michele Santoro, čije je programe kritizirao Berlusconi kad je došao na vlast, i koji više nema ni jednu emisiju na državnoj televiziji. Kandidatkinja na listama lijevog centra, Masline, u središnjem okrugu poznata je voditeljica glavnoga dnevnika na Prvom programu RAI-a Lilli Gruber. Ona je izvješćivala prvih dana rata iz Iraka, a nedavno je ponovno bila izvjestiteljicom iz Bagdada i za taj rad dobila je visoko odličje predsjednika države Carla Azeglia Ciampija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini zamjerio je prije nekoliko dana novinarki Gruber što se u izvješćima iz Iraka služi izrazima "oslobodilačke snage" i "okupatorske snage", te što "teroriste" naziva "oslobodilačkim snagama". Da bi se mogla kandidirati za europarlamentarku, Gruber je prije nekoliko dana, u skladu s pravilima, podnijela ostavku na mjesto voditeljice i novinarke RAI-a.

Na lijevoj strani je sastavljena lista predsjednika Europske komisije Romana Prodija u kojoj su Demokratska ljevica, Margherita i Pučka stranka koja je lijevo krilo bivše Demokršćanske stranke. Komunistička obnova se samostalno kandidira kao i još neke stranke, među kojima je i lista radikalnih čelnika Marca Pannelle i Emme Bonino. Postoji i zajednička lista bivšeg suca "čiste ruke" Antonija di Pietra i bivšeg komunističkog prvaka Achillea Occhetta i t.d. Kandidira se i Stefania Ariosto, svjedokinja u procesu protiv Berlusconija. Na listi Naprijed Italijo kandidirala se skijašica Manuela Di Centa. Kao neovisni kandidati, ali na listi Talijanskih komunista Armanda Cossutte, predstavljaju se astronaut, prvi Talijan u svemiru, Umberto Guidoni, zatim bivši svjetski rekorder na 200 metara Pietro Mennea i drugi.

Na sjeverozapadu se kandidira lefebvrijanski svećenik Giulio Maria Tam, koji je 24. travnja u Cremoni služio misu u spomen na fašističkog vođu Benitta Mussolinija, čija se unuka Alessandra Mussolini, pak, kandidira na jugu.

Za vladajuće stranke u Italiji izbori za Europarlament bit će prvi ispit nakon izborne pobjede 2001.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara