Ristić: rok za raspuštanje osječko baranjske Skupštine trebao je biti u prosincu

Bivši predsjednik osječkobaranjske Županijske skupštine Ramir Ristić (LS) ustvrdio je u svom današnjem priopćenju da je rok za raspuštanje Županijske skupštine trebao biti 25. prosinca i iznio ocjenu da "postoji opravdana sumnja da su presude Upravnog suda bile razlog raspuštanja Skupštine 13. studenoga".

Nakon što je Ustavni sud nedavno proglasio neustavnima 12 presuda Upravnog suda kojima je bila osporena legalnost odluka Skupštine iz travnja prošle godine, Ristić ocjenjuje da Skupština nije bila u stanju donositi odluke tek od 25. rujna, za kada je bila sazvana sjednica koja nije održana zbog nedostatka kvoruma, to jest da bi od tada trebao teći zakonski tromjesečni rok.

"Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi propisuje (u čl. 84) da se Skupština raspušta ako ne može donositi odluke iz svoga djelokruga dulje od 3 mjeseca. Skupština Osječko-baranjske županije zadnje je odluke donijela u srpnju prošle godine i nakon toga sazvana je za 25. rujna. Budući da je tek tada utvrđeno da nema kvoruma i da ne može donositi odluke, rok od tri mjeseca trebao je teći do 25. prosinca", smatra Ristić.

Ristić smatra da "postoji opravdana sumnja da su presude Upravnog suda bile razlog raspuštanja Skupštine 13. studenoga, a ne nakon tri mjeseca". On drži da su presude Upravnog suda "nanijele ogromnu političku štetu Županiji" i da su, kako kaže, "sigurno utjecale na rezultat prijevremenih izbora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ustavni sud je neustavnima ocijenio svih 12 presuda Upravnog suda o poništenju svih odluka Županijske skupštine od travnja prošle godine. Za Ustavni sud ishodište neustavnosti svih odluka Upravnog suda jest odluka kojom je poništio Izvješće mandatno-imunitetnog povjerenstva o postojanju kvoruma Skupštine i nakon ostavke 26 vijećnika jer je HSS, po Zakonu o izborima za tijela lokalne samouprave, kao predlagatelj kandidacijske liste odredio zamjenika vijećniku koji je dao ostavku. Time su, po mišljenju Ustavnog suda, bili ispunjeni uvjeti za nastavak rada Skupštine, a ne za njezino raspuštanje.

Ustavni je sud pogrešnim ocijenio pravno stajalište Upravnog suda po kojemu mandat zamjenika vijećnika ne počinje teći od podnošenja izvješća mandatno-imunitetnog povjerenstva, nego tek kada ga potvrdi Skupština, kao što je propisano njezinim Poslovnikom.

Vlada je 13. studenoga raspustila osječko-baranjsku Županijsku skupštinu na prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave, koje je u obrazloženju navelo da su se stekli zakonski uvjeti za raspuštanje Skupštine po članku 84. Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi.

(Hina) ivuč jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara