Rješava se pitanje decertificiranih bošnjačkih policajaca

NAKON sastanaka u Sarajevu tokom vikenda, povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava, Thomas Hammarberg, izjavio je kako je moguće da se sad nađe konačni dogovor oko pritužbi decertificiranih bosanskih policajaca.

Nakon Daytonskog sporazuma, UN je u sklopu Međunarodne policijske radne skupine (IPTF) imao zadatak da diljem Federacije BiH i Republike srpske provjeri prošlost i odobri rad 18.000 policajaca. Cilj je bio iz policijske službe izbaciti ratne zločince i ljude nekvalificirane za obavljanje posla. 793 policajca koja su prošla taj proces odobravanja dobili su doživotnu zabranu obavljanja policijskog posla. 262 policajca kasnije su podnijeli brojne tužbe bosanskim i Europskom sudu za ljudska prava.

Hammarberg je krajem ožujka o ovom pitanju raspravljao u New Yorku s predstavnicima Vijeća sigurnosti UN-a i s dužnosnicima UN-ovog sekretarijata, te se nakon toga vratio u BiH, gdje je zajedno s udruženjima koja predstavljaju decertificirane policajce razgovarao s ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Safetom Halilovićem.

Dogovoreno je prihvaćanje britanskog prijedloga iz Vijeća sigurnosti da se odluke IPTF-a ne revidiraju, ali da se decertificiranim policajcima dopusti ponovno prijavljivanje za posao, nakon čega će biti izvrgnuti strogom evaluacijskom procesu.

Udruženja decertificiranih policajaca su htjela provesti raniji prijedlog Venecijanske komisije Vijeća Europe za revidiranjem evaluacijskog procesa IPTF-a u svojim slučajevima, ali, budući da se to nije moglo provesti (prevedeno: budući da UN nije htio prihvatiti odgovornost za uništene ljudske živote), prihvatili su britanski prijedlog.

Tako će policajci, unatoč tome što neće dobiti pravdu, ipak imati priliku ponovno obavljati policijski posao.  

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara