Robert Matanić progovorio o Pukanićevoj likvidaciji?

KRUNOSLAV BOROVEC, načelnik Ureda ravnatelja policije, izvijestio je kako je policija sinoć ukupno uhitila 10 osoba koje se sumnjiči za povezanost sa slučajem ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića. Dvije osobe su uhićene na području PU vukovarsko-srijemske, a ostale na području Zagreba.

> Otac Amira Mafalanija ugledni kirurg u Visokom

> Đurović se nekoliko sati prije uhićenja sastao s Jocom Amsterdamom?

> Faber se u Slavonskom Brodu sastao s direktorom srpske policije?

> Policija ispitala Vladimira Zagorca

> Hodak: Zagorec nije nikada pregovarao s Jocom Amsterdamom

> Petrač zbog vlastite sigurnosti prebačen u pulski zatvor

Prema neslužbenim informacijama, glavni osumnjičenici za atentat na Ivu Pukanića su bratići Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani te Svetozar Đurović, u srpskim kriminalnim krugovima poznat kao desna ruka "najopasnijeg srpskog kriminalca" Joce Amsterdama. Đurović je uhićen nedaleko od srpske granice, gdje se sastao s bratićima Matanić koje je navodno trebao prebaciti u Srbiju. Nova TV neslužbeno doznaje kako je jedan od desetorice uhićenika priznao svoju ulogu u atentatu na Ivu Pukanića i Niku Franjića. Pretpostavlja se da je riječ o Robertu Mataniću, s obzirom da nam je odvjetnik Zoran Pilipović još jutros kazao da je Matanić odlučio surađivati s USKOK-om, te da ga zbog toga neće braniti. Pilipović također tvrdi kako Matanić nije ubio Pukanića, već je s njegovom likvidacijom povezan nizom nesretnih okolnosti, o kojima je vjerojatno razgovarao s policijom.

Policija je danas u Zagrebu vršila nove pretrese, pa su tako još jednom pretraženi stan i automobil Amira Mafalanija, a sve su ceste koje vode prema granici sa Srbijom pod strogim policijskim nadzorom. Svim je uhićenicima pritvor produžen za dodatna 24 sata, nakon čega će policija odlučiti protiv koga će podnijeti kaznenu prijavu. Jedan od osumnjičenika, Robert Matanić, prema riječima odvjetnika Zorana Pilipovića, odlučio je surađivati s USKOK-om. Oko 20:15 dva su osumnjičena, Amir Mafalani i Robert Matanić, policijskim vozilima iz sjedišta policije u Heinzelovoj odvedeni u nepoznatom smjeru. Pretpostavlja se da su odvedeni ili u zatvor u Remetincu ili u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu. Mafalanija i Matanića policija je vozila u dvije odvojene "marice", a unutar vozila, neslužbeno se doznaje, nisu sjedili nego ležali jer se policija navodno boji da bi ih netko mogao pokušati ubiti.

Nekolicini uhićenika u pritvoru pružena liječnička pomoć

O imenima uhićenika Borovec nije želio govoriti, ali je naveo kako su osmorica privedenih hrvatski državljani, a dvojica državljani Srbije. Borovec je naveo i kako je riječ o izrazito opasnim pripadnicima kriminalnog miljea te kako su stoga, opravdano očekivajući otpor privedenih, uhićenja izvršili pripadnici Specijalne jedinice policije.

"Nad tri su osobe, zbog pružanja otpora, upotrebljena sredstva prisile. Pritom su dvije osobe ozlijeđene te im je kasnije pružena liječnička pomoć. Utvrđeno je da je riječ o lakšim ozljedama. Prilikom postupanja su lakše ozlijeđena i dvojica policijskih službenika", rekao je Borovec. Podsjetimo, novinari su sinoć zamijetili vozilo Hitne pomoći koje je stiglo pred policijsku postaju u Heinzelovoj ulici, kamo su osumnjičenici privedeni na ispitivanje.

Borovec je rekao i kako je u nekoliko stanova policija ušla nasilno te kako su izrazito ponosni na činjenicu da prilikom uhićenja nije bilo upotrebe vatrenog oružja.

Ostaju u pritvoru dodatnih 24 sata

Istražni sud policiji je u poslijepodnevnim satima odobrio dodatnih 24 sata za provođenje kriminalističke obrade nad desetoro uhićenih u istrazi ubojstava Ive Pukanića i Nike Franjića, izvijestio je novinare ravnatelj policije Krunoslav Borovec. Odvjetnik Luke Matanića, Zoran Pilipović, novinarima je kazao kako njegov klijent nije podvrgnut poligrafskom ispitivanju, niti će on na njega pristati, ali nije pojasnio zbog čega ga je policija zadržala u pritvoru dodatnih 24 sata.

Potvrđena je tako jutrošnja Borovčeva najava s konferencije za novinare, kad je glasnogovornik ravnateljstva policije kazao da će policija vjerojatno tražiti dodatnih 24 sata za obradu nakon čega će donijeti odluku hoće li protiv koga podnijeti kaznenu prijavu.

U tijeku novi pretresi

"Danas će biti izvršene pretrage desetak kuća, stanova i vikendica te sedam vozila. Naloge za pretres već smo dobili, a može se reći da su u ovom trenutku pretrage već u tijeku", rekao je Borovec.

Osvrnuo se i na suradnju s policijom susjednih država te je rekao kako će se s Vladimirom Faberom, šefom hrvatske policije, danas sastati njegov srpski kolega, Milorad Veljović. Prema Borovčevim riječima, u tijeku je intenzivna suradnja s policijom BiH, a ostvareni su i kontakti s policijom Republike Srpske, dok zasad nije potrebna ponuđena pomoć slovenske policije.

Sina Karli pod policijskom zaštitom?

Na novinarski upit o tome kad će osumnjičenici biti izvedeni pred istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu, Borovec je odgovorio: "Ne znam. U medijima se vrti cijeli niz špekulacija i žele znati puno toga i prije istražitelja koji rade na slučaju".

Demantirao je i pojedine napise o tome da policiji nedostaje dio snimaka nadzornih kamera iz dvorišta Nacionala te o tome da su atentatori imali pomoć zaštitara. "To nije točno", rekao je Borovec. Nije želio reći je li još netko od djelatnika Nacionala zatražio policijsku zaštitu "jer bi to bilo kontraproduktivno i ugrozilo bi sigurnost osoba koje su takvu zaštitu eventualno zatražile". Neslužbeno se doznaje kako je pod policijskom zaštitom glavna urednica Nacionala Sina Karli, koja je danas razgovarala s istražiteljima u policijskom sjedištu u Heinzelovoj ulici.

Policiji nakon objave snimke sigurnosnih kamera stiglo 20-ak dojava

Tko su muškarci s fotorobota i snimke sigurnosnih kamera, policija još nije utvrdila. "I dalje očekujemo informacije od građana o tome tko bi mogle biti te osobe, bilo s fotorobota, bilo sa snimke nadzornih kamera. Nakon objave snimke, dobili smo 20-ak dojava građana, koje se trenutno provjeravaju. Kad pronađemo počinitelje, izvijestit ćemo javnost o tome da daljnje dojave nisu potrebne", rekao je Borovec.

Borovec nije želio komentirati ni medijska nagađanja o mogućoj povezanosti slučaja ubojstva Pukanića i Franjića s drugim neriješenim ubojstvima, prvenstveno onim Ivane Hodak. "Primarno smo orijentirani na ovaj slučaj ubojstva. Otkrijemo li moguću povezanost s ostalim slučajevima, onda će i istraga ići u tom smjeru", naveo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Robert Matanić odlučio sve ispričati USKOK-u

Odvjetnik Zoran Pilipović za Index izjavio kako je osumnjičeni Robert Matanić odlučio o svemu progovoriti za USKOK sa čime se on ne slaže te dalje neće biti njegov odvjetnik.

"Robert Matanić, čije lice je u takvoj disproporciji da sam ga jedva prepoznao, odlučio je u potpunosti surađivati s USKOK-om. Napominjem da Matanić nije izvršio djelo ubojstva Pukanića, ali postoje okolnosti zbog kojih bi ga se moglo povezati s tim djelom. Toga se on boji pa će pričati s USKOK-om. Kako se ne slažem s tom strategijom, odlučio sam prekinuti, u dogovoru s njim, suradnju i on će naći novog odvjetnika koji se bavi takvim stvarima", rekao nam je odvjetnik Pilipović koji će dalje braniti drugog bratića Matanića, Luku.

Odvjetnik Pilipović je potvrdio da su svi osumnjičeni za teško ubojstvo Ive Pukanića te nam je rekao da je i prije branio svu trojicu, bratiće Matanić i Amira Mafalanija, i da ga je policija zvala zbog sve trojice. On je isprva odlučio braniti Roberta Matanića, jer prema njemu osjeća najveću lojalnost, ali sada će braniti Luku Matanića.

Mafalanijev stan i auto jutros ponovo pretraženi

Amir Mafalani je danas prijepodne u pratnji policije doveden u svoj stan u Draškovićevoj, kako bi istražitelji još jednom pretražili njegov stan i automobil. Nakon što su pregledali BMW koji je bio parkiran na raskrižju Ulice Pavla Hatza i Palmotićeve ulice, Mafalani je ponovo uguran u policijsko vozilo i vraćen u pritvor. Pratilo ga je više policajaca u uniformi i civilu, a Mafalani je na licu imao vidne ozljede.

Očekuje se privođenje na Županijski sud

Tijekom sutrašnjega dana bi, kad istekne rok od dodatna 24 sata, pred istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu trebali biti izvedeni osumnjičenici za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, uhićeni su spektakularnim akcijama tijekom protekle noći.

Kad će se točno naći na Županijskom sudu, zasad nije poznato. "To mi ne znamo, to zna policija, pitajte njih. Na policiji je da donese takvu odluku. Mi ćemo o tome biti samo obaviješteni. Policija će takvu odluku donijeti u koordinaciji s USKOK-om i DORH-om", rekao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda, Krešimir Devčić.

> Policija objavila snimku Pukanićevog ubojice

> Privedene ubojice Ive Pukanića

Podsjetimo, policija je sinoć objavila snimku s nadzornih kamera na kojoj je vidljiv muškarac s motociklističkom kacigom na glavi, koji je parkirao moped pokraj Pukanićevog Lexusa. Gotovo istovremeno su na području Zagreba počela uhićenja osumnjičenika za likvidaciju.

Jučer je u medije dospjela i informacija o tome kako su među uhićenima i muškarci navodno povezani s najopasnijim srpskim kriminalcem Jocom Amsterdamom, koji je bio zainteresiran za imovinu Vladimira Zagorca. Riječ je o 30-godišnjem Robertu Mataniću, njegovom sedam godina mlađem bratiću Luki i Amiru Mafalaniju.

Matanići pokušali izvaditi oružje i zapucati na specijalce?

Rođaci Matanić dio su skupine koju je bugarska policija 2004. godine sumnjičila za mafijaška ubojstva u Sofiji. Robert Matanić zbog toga je neko vrijeme proveo i u zatvoru, ali uskoro je pušten na slobodu zbog nedostatka dokaza. Sva četvorica uhićenih povezuju se sa srpskim mafijašem Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam. U kafiću u Novom Zagrebu navodno je uhićena i djevojka Roberta Matanića, protiv koje je nedavno okončan i kazneni postupak zbog iznude. Neslužbeno se doznaje kako su Robert i Luka Matanić uhićeni u istočnoj Slavoniji, nedaleko od granice sa Srbijom, dok je u Draškovićevoj ulici u Zagrebu uhićen Amir Mafalani kojemu su specijalci upali u stan upravo dok je razgovarao s odvjetnikom Pilipovićem.

Prema neslužbenim informacijama policija je do atentatora na Pukanića došla preko motocikla koji je korišten prilikom atentata. Naime, kako smo prije nekoliko dana izvještavali, policija je otkrila broj šasije motocikla te saznala kako ga je posljednji kupio upravo Robert Matanić. Protiv osumnjičenika su započele mjere praćenja i prisluškivanja, a nakon što su jučer pokušali pobjeći u Srbiju, policija više nije mogla čekati i odlučila ih je uhititi.

Desna ruka Joce Amsterdama pokušala izvući Mataniće iz Hrvatske?

No, policijska akcija nije prošla bez problema. Robert i Luka Matanić, koje su specijalci uhitili na području Spačve, u blizini hrvatsko-srpske granice, nisu bili spremni na mirnu predaju. Prema neslužbenim informacijama, specijalci su naoružane muškarce u zadnji tren uspjeli spriječiti u tome da upotrebe oružje. Osim Matanića su uhićena i dvojica srpskih državljana, Svetozar Boba Đurović, inače prema pisanju Blica desna ruka Sretena Jocića, i Bogoljub Kuzmanović, koji su ih trebali prebaciti preko granice. Odvjetnik Pilipović međutim tvrdi kako se Robert Matanić namjeravao mirno predati. No, novinar lista Vreme Miloš Vasić smatra kako je moguće i da je Đurović radio "u fušu", odnosno da cijeli slučaj nije povezan s Jocom Amsterdamom.

Blic dodaje i kako je Đurović u Hrvatsku ušao s lažnim dokumentima pripremljenima za Matanića i još dvije osobe kako bi se spasili, međutim, srpska je policija na vrijeme obavijestila hrvatsku koja je sve uhitila.

Da su među uhićenima zbog ubojstva Ive Pukanića dva srpska državljanina potvrdio je i direktor srpske policije Milorad Veljović.

"U neposrednom kontaktu s Vladimirom Faberom saznao sam da su uhićena dva državljanina Srbije. U svakodnevnom smo kontaktu s kolegama iz Hrvatske i zasad smo dali operativna saznanja koja su u punoj mjeri doprinijela eventualnom rasvjetljavanju ovog krivičnog djela", kazao je Veljović.

Policija traga za još nekoliko ljudi koji su mogući suučesnici u atentatu na Pukanića i Franjića. Navodno je riječ o hrvatskim državljanima Branku V. i Danijelu M. te E. I. i B. J., koji su također povezani sa Jocom Amsterdamom. U bijegu se navodno nalazi i nekoliko državljana BiH i Srbije.

Matanić već pet godina ima zabranu ulaska u Srbiju

Majka Roberta Matanića, Milka Matanić novinarima jednog dnevnog lista je ispričala kako se čula sa svojim sinom prije nego je uhićen, te joj je on kazao kako očekuje da će ga policija ispitati zbog Pukanićevog ubojstva. Milka Matanić se sa sinom nakon uhićenja nije čula, ali vjeruje kako on nije želio pobjeći u Srbiju jer mu je u tu zemlju prije pet godina zabranjen ulaz.

I.M./Ig.M./D.M./P.V.
Foto: Pixsell/Index/Novi list/Vjesnik

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara