Robert Novak napušta CNN

ROBERT NOVAK, 75-godišnji američki novinar i televizijski komentator, u petak je objavio kako napušta CNN te kako će od siječnja raditi u TV-kući Fox News.

Novak, koji, usprkos svojih konzervativnih stavova, uživa veliki ugled među svojim pretežno liberalnim kolegama, odnedavno je postao predmetom kontroverze te se njegovo ime vezuje uz "Plamegate" - još jedan u nizu skandala koji su ozbiljno uzdrmali administraciju američkog predsjednika Busha.

Prije dvije godine Novak je u svojoj kolumni za Washington Post objavio kako Valerie Plame, supruga bivšeg diplomata Josepha Wilsona poznatog po žestokoj kritici Bushove politike, radi kao agent CIA-e.

Objavljivanje identiteta tajnih agenata u SAD predstavlja kazneno djelo, pa je Novak postao predmetom istrage čiji je cilj pronaći izvor te informacije - za koga mnogi špekuliraju kako bi mogao biti netko u samim vrhovima Bushove administracije.

Na temelju istrage provedene prije dva mjeseca Lewis "Scooter" Libby, bliski suradnik potpredsjednika Dicka Cheneya, je optužen i prisiljen na ostavku, a protiv Bushovog političkog savjetnika Karla Rovea istraga još uvijek traje. Novak je prije nekoliko dana ustvrdio kako Bush zna tko je izvor, što je Bijela kuća odmah opovrgnula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam Novak je odbio odati izvor, a sam nikada nije podvrgnut istrazi niti ispitivanju. No, to se nije odnosilo na njegove kolege, pa je u kolovozu, za vrijeme debate koja je išla uživo na CNN-u, izgubio živce, izvrijeđao liberalnog komentatora Jamesa Carvillea i napustio studio. Iako se Novak nakon toga ispričao, nakon toga se više nije pojavljivao na CNN-u.

I Novak i predsjednik CNN-a Jon Klein tvrde kako je do prekida ugovora došlo sporazmno. Novak tvrdi kako se osjeća starim te da više nije sposoban izdržati pritisak koji dolazi uz učestalo pojavljivanje na televiziji.

S odlaskom Novaka u završnu fazu ulazi velika smjena generacija na CNN-u, s obzirom da je on jedan od posljednjih novinara koji je u toj svjetski poznatoj medijskoj kući bio angažiran od samog njenog nastanka 1980. godine.

(D.A.)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara