Roberto Antonione o odnosima s Hrvatskom

PODTAJNIK u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova Roberto Antonione izjavio je za subotnje izdanje mariborskog lista "Večer" da je potrebno napraviti sve kako skoro širenje Europske unije ne bi pogodilo države koje su u posljednjem krugu ostale izvan procesa širenja, a pritom je posebno naglasio Hrvatsku.

"S tim zemljama moramo razviti posebne vrste suradnje, a tu posebice mislim na Hrvatsku koja dobija ulogu Uniji susjedne države", rekao je Antonione koji je, kako navodi list, u vladi premijera Silvija Belusconija zadužen za Sloveniju i zemlje "zapadnog Balkana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Antonione je ponovio i kritičan stav talijanske vlade prema odluci hrvatskog sabora o proglašenju ekološko-ribolovne zone u Jadranu. "Tu se naši pogledi slažu sa slovenskima. Riječ je o inicijativi koja nije prihvatljiva. Nadam se da će novi hrvatski premijer Ivo Sanader prihvatiti zamisao da te probleme moraju rješavati zajedno sve obalne države, dakle Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija i Italija. Ako bi Zagreb inzistirao na ekološko-ribolovnom pojasu, izgubio bi druge koristi i ne bi postigao željeni rezultat", rekao je Antonione u razgovoru za "Večer".

Naglasio je također da tzv. Illyjeva inicijativa o regionalnom povezivanju dijelova Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske uživa njegovu potpunu potporu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara