Robertson govorio članovima slovenskog parlamenta

GLAVNI tajnik NATO saveza George Robertson u ponedjeljak je tijekom službenog posjeta Sloveniji pozvao slovenske birače da se 23. ovog mjeseca odluče za učlanjenje u vojnopolitički savez koji se iduće godine od sadašnjih 19 širi na 26 zemalja, među kojima i na Sloveniju.

´Odluka Slovenije je suverena i o učlanjenju odlučuju vaši građani, ali oni moraju biti obaviješteni. Riječ je o životnoj prilici´, rekao je u svojem nastupu Robertson. Objasnio je da bi slovenski birači bili zavedeni, ako bi se odlučivali na osnovi sadašnje situacije u vezi s iračkom krizom ili osjećaja da SAD vladaju tom organizacijom.

Većina pitanja slovenskih zastupnika koje su tom prilikom postavili glavnom tajniku NATO saveza odnosila se naime upravo na sadašnju iračku krizu i mišljenja kako SAD koriste NATO za svoje ciljeve, te na pitanje kakva je budućnost NATO saveza s razvojem buduće zajedničke vanjske politike Europske unije.

Robertson je rekao da je istina da su SAD vojno najjača država u NATO savezu, ali da je NATO savez demokratskih država koji je odluke uvijek donosio konsenzusom unatoč razlikama, te da će transatlantsko savezništvo biti jače nakon što Europa oblikuje zajedničku vanjsku politiku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastup Robertsona u parlamentu i tijekom boravka u Sloveniji protekao je u znaku poruka kako slovenski birači na vagu 23. ovog mjeseca moraju staviti dilemu da li ostati ´na margini´ odlučivanja u budućem NATO savezu koji se transformira u skladu sa sigurnosnim izazovima 21. stoljeća ili prihvatiti utjecaj što ga članstvo donosi i malim državama koje u njemu djeluju.

Nove države koje se uključuju u NATO moraju, objasnio je Robertson, nastaviti s vojnim i političkim reformama iz svojih akcijskih programa, kako bi mogle uskočiti u ´jureći vlak´ što ga donosi učlanjenje. Robertson je dodao kako Slovenci na referendumu o učlanjenju ne odlučuju o razvoju iračke krize nego o sigurnosti i budućnosti mnogih naraštaja. NATO je po njegovim riječima već dao velik doprinos sigurnosti Slovenije, osobito na regionalnom području, interveniravši u BiH, na Kosovu i Makedoniji, ali prije toga i djelovanjem u vremenu hladnog rata koji je doveo do pada komunizma.

Nekoliko slovenskih antiglobalističkih organizacija prosvjedovalo je protiv Robertsonova posjeta i njegovih poruka, a njegovo izlaganje u parlamentu iz prosvjeda su odbili slušati zastupnici Nacionalne stranke (SNS) i Stranke mladih (SMS) koji su se izjasnili protiv učlanjenja u NATO.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara