Robertson preporučuje Slovencima ulazak u NATO

GLAVNI tajnik NATO saveza George Robertson doputovao je danas u jednodnevni posjet Sloveniji u sklopu turneje po državama koje se nalaze pred uključenjem u tu organizaciju.

Kako je izjavio nakon uvodnih razgovora s predsjednikom slovenske vlade Antonom Ropom na Brdu kod Kranja, uključenje u NATO za države koje se za to odluče znači mogućnost suodlučivanja, a slovenski birači - koji se na referendumu 23. ovog mjeseca izriču o uključenju ne samo u EU nego i u NATO - donose dugoročnu odluku ne samo za ovu nego i za buduće generacije. Pri tome se oni, pojasnio je Robertson, ne bi smjeli opredjeljivati samo na osnovi trenutačnih događaja u svijetu ´u koje NATO nije neposredno involviran´.

Sadašnja iračka kriza i razlike koje je ona ispostavila između SAD-a i europskih članica NATO saveza, po mišljenju slovenskih analitičara osnovni je naime razlog da dva tjedna pred referendumom zagovornici ulaska Slovenije u NATO još uvijek nemaju odelučujuću prednost u javnosti. Robertson se napolusatnom zatvorenom sastanku susreo i s glavnim urednicima vodećih slovenskih tiskanih i elektronskih medija.

Popodne će George Robertson imati polusatni nastup u slovenskom parlamentu i odgovarati na pitanja zastupnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara