Robertson uvjerava Slovence da je NATO bolji izbor od izolacije

Glavni tajnik NATO George Robertson u ponedjeljak će boraviti u posjetu Sloveniji čiji birači na referendumu koji se održava 23. ožujka odlučuju o uključenju u Europsku uniju i NATO savez.

U izjavama za slovenske medije pred svoj dolazak Robertson je slovenskim biračima preporučio da glasuju za uključenje u tu organizaciju jer NATO savez osigurava dugoročnu sigurnost i stabilnost.

´Za Sloveniju je riječ o životnoj prilici, a suodlučivanje u toj organizaciji bolje je od izolacije. Ako se ljudi odluče protiv učlanjenja, vaša će država ostati izvan NATO-a, na njegovu rubu, a drugi će odlučivati o vašoj budućnosti´, izjavio je Robertson.

NATO je, kako je rekao, posredno osigurao stabilan razvoj Slovenije unatoč neposrednoj blizini krizom pogođene regije i višegodišnjeg rata u Bosni i Hercegovini.

Prema zadnjim podacima koje je dala slovenska vlada na osnovi redovitih ispitivanja javnog mišljenja, za uključenje u NATO je 37 posto slovenskih birača, 36 posto ih je protiv, dok je ostalih 27 posto još neodlučno.

Analitičari tvrde da je relativno niskoj potpori članstvu u NATO-u, u odnosu na mnogo viši stupanj podrške članstvu u EU, među slovenskim biračima kumovala iračka kriza i američko-europske polemike koje oko intervencije u toj državi.

Osim toga, niz javnih osoba i novinskih komentatora s tim je u vezi proteklih mjeseci napadalo ´proameričku´ politiku slovenske vlade, personificiranu u kako tvrde ´bezličnoj´ i ´inertnoj´ diplomatskoj djelatnosti ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, najaktivnijeg javnog zagovornika članstva u NATO-u.

Robertson će se sutra prilikom boravka u Ljubljani najprije sastati s domaćinom, premijerom Antonom Ropom, nakon toga slijedi službeni objed s predsjednikom države Janezom Drnovšekom. U popodnevnim satima, prije odlaska iz zemlje, Robertson će kako je najavljeno, govoriti i zastupnicima u parlamentu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara