Robinson: Otkrivene zloupotrebe u radu Hercegovačke banke

NAKON provedene istrage o poslovanju Hercegovačke banke u Mostaru otkrivene su velike zloupotrebe unutar banke kao i brojne povrede zakona, rekla je u ponedjeljak u Mostaru privremena upraviteljica Hercegovačke banke Toby Robinson.

´Otkrivena je velika zloupotreba unutar banke, brojne povrede zakona, nesigurna i slaba bankarska praksa te netransparentnost transakcija´, rekla je Robinson objavljujući na konferenciji za novinare završetak istrage o poslovanju ove financijske ustanove.

Toby Robinson je na dužnost privremene upraviteljice imenovao prije 18 mjeseci tadašnji Visoki međunarodni predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch.

´Najmanje 216 milijuna konvertibilnih maraka (blizu 110 milijuna eura) koji su trebali biti namijenjeni za plaće vojnicima, mirovine i pomoć udovicama branitelja upotrijebljeni su u druge svrhe´, rekla je Robinson.

Ona je pojasnila kako je riječ o sredstvima hrvatske Vlade koja je ona slala kao pomoć Hrvatima u BiH, ali je taj novac ´preusmjeravan´ pa ga nikada nisu dobili oni kojima je bio namijenjen. Pri tomu je istaknula kako se radi o novcima koje je hrvatska Vlada uplaćivala posredstvom Hercegovačke banke u razdoblju od ožujka 1998. godine do siječnja 2001. godine hrvatskoj sastavnici Vojske Federacije BiH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Robinson je istaknula kako su neki dioničari Hercegovačke banke ova sredstva hrvatske Vlade koristili za, kako je rekla, financiranje pokušaja promjene Ustava BiH, aludirajući na prošlogodišnji pokušaj uspostave hrvatske samouprave u BiH, odnosno na treći entitet.

Iscrpno izvješće o rezultatima istrage Robinson je tijekom dana poslala Visokom međunarodnom predstavniku Paddyu Ashdownu, koji će, prema njezinim očekivanjima, do kraja ove godine donijeti odluke o budućnosti Hercegovačke banke. Tri su moguće odluke Visokog predstavnika: likvidacija, restrukturiranje ili prodaja Hercegovačke banke, rekla je ona. Dodala je kako je Izvješće o rezultatima istrage poslano i Federalnom javnom tužitelju.

Na 90 stranica ovog izvješća, koje je podijeljeno i novinarima u Mostaru, u kontekstu eventualne povezanosti sa zbivanjima u Hercegovačkoj banci više puta se spominju imena nekadašnjih najviših stranačkih i državnih dužnosnika HDZ BiH. Među ostalim, i imena Ante Jelavića, Miroslava Prce, Pere Markovića te zastupnika u Hrvatskom saboru Ljube Ćesića Rojsa.

Na upit hoće li objavljivanje rezultata istrage o Hercegovačkoj banci u vrijeme pokušaja utemeljenja nove vlasti nacionalnih stranaka u BiH ugroziti formiranje izvršne vlasti u BiH, glasnogovornik Visokog predstavnika Julian Braithwaite je kazao kako ovo izvješće ´nema veze s formiranjem tijela vlasti´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara