Robinson: Uskoro odluka o sudbini Hercegovačke banke

PRIVREMENA upraviteljica Hercegovačke banke Toby Robinson najavila je u utorak navečer u Mostaru kako će u iduća dva mjeseca biti donesena odluka o daljnjoj sudbini te banke.

Intervencijom međunarodne zajednice uz pomoć SFOR-a u travnju 2001. godine zaplijenjena je dokumentacija i blokirani su računi Hercegovačke banke zbog sumnji u nezakonito poslovanje i pronevjeru novca, osobito sredstava koja je hrvatska Vlada, putem te banke, slala kao pomoć Hrvatima u BiH.

"Razgovarali smo sa oko 100 banaka u Europi i ohrabrivali ih da investiraju u oživljavanje Hercegovačke banke. Ako ne nađemo investitora, banka će ići u likvidaciju. U iduća dva mjeseca znat će se hoće li Hercegovačka banka biti ponovno otvorena", rekla je Robinson za lokalnu Hrvatsku televiziju Oscar u Mostaru.

Robinson, koja je ujedno i članica Nadzornog odbora GSM operatera "Eronet", pozvala je Vijeće ministara BiH i Regulatornu agenciju, ovlaštenu za reguliranje telekomunikacijskog sustava u BiH, da se "odmaknu od političkih igara" u vezi te telekomunikacijske tvrtke.

Robinson je to izjavila nakon nedavnih prijetnji Vijeća ministara BiH da će "Eronet" biti ugašen ukoliko od Regulatorne agencije do kraja ove godine ne dobije dozvolu za trajni rad.

"Eronet", koji djeluje na većinskim hrvatskim područjima BiH, po tvrdnjama Robinson, već posjeduje ispravnu licencu za rad. Robinson je naglasila kako je "Eronet" jedna od najuspješnijih privatnih tvrtki u BiH, te da se ostali GSM operateri ("Telekom Republike Srpske" i "BH Telekom") plaše natjecanja sa "Eronetom".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara