Rockwool Adriatic ispunio sve uvjete za nastavak probne proizvodnje

TVRTKA Rockwool Adriatic potvrdila je danas da je sustav za kontinuirano mjerenje emisija u potpunosti funkcionalan, čime su ispunjeni svi preduvjeti za nastavak probne proizvodnje, koji se očekuje danas tijekom dana.

Jučer je viša inspektorica zaštite okoliša posjetila tvornicu te potvrdila da su ispunjeni uvjeti za nastavak probne proizvodnje, a to znači da je sustav za kontinuirano mjerenje emisija usklađen s hrvatskim propisima. Uspostavljen je pouzdan sustav za kontinuirano mjerenje emisija, odnosno umjereni su svi uređaji pa se danas, u jutarnjim satima počelo s pripremama za nastavak probne proizvodnje, a sama probna proizvodnja očekuje se noćas oko ponoći. Sva dosadašnja mjerenja ovlaštenih tvrtki pokazala su da su emisije u skladu s Uredbom o graničnim vrijednostima emisija onečišćujućih tvari u zrak iz stacionarnih izvora, priopćeno je iz Rockwool Adriatica.

"Svjesni smo činjenice da je otvorenost i suradnja s lokalnom zajednicom izuzetno bitna, te smo u dogovoru s inspekcijom uspostavili sustav informiranja nadležnih tijela i javnosti o svakoj značajnijoj informaciji vezanoj uz probni rad tvornice, tijekom kojeg može povremeno doći do kvarova ili kraćih zastoja, a koji mogu rezultirati sigurnosnim ispuštanjem kroz dimnjak za nuždu ili premosnicu. Nastavit ćemo s optimizacijom za konstantno poboljšanje proizvodnog procesa i efikasnosti, te ne očekujemo probleme prilikom ponovnog pokretanja probne proizvodnje, a ukoliko bi došlo do nepredviđenih okolnosti odmah ćemo obavijestiti javnost", navodi se u priopćenju.

"Redovite kontrole i inspekcije dio su našeg svakodnevnog poslovanja, a tako će biti i u budućnosti, budući da su one jamac i nama i susjedima da se cjelokupna proizvodnja u ovoj najmodernijoj tvornici Rockwool Grupe odvija u skladu s važećim hrvatskim propisima i prihvaćenoj Studiji utjecaja na okoliš. Uvažavajući sve dosadašnje sugestije naših susjeda vezane za probni rad tvornice, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, u sljedećih nekoliko dana uspostavit ćemo sustav za praćenje kvalitete zraka na različitim lokacijama u okolici", dodaje se.

Podsjetimo, viša inspektorica zaštite okoliša Marijana Božičević je 22. listopada donijela rješenje kojim je Rockwoolu naređena privremena obustava proizvodnje kamene vune do uspostave propisanog kontinuiranog praćenja emisija onečišćujućih tvari u zrak.

I.M.
Foto: Rockwool

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara