Roda: Majke s većim plaćama manje vrijede

UDRUGA Roditelji u akciji RODA priopćila je danas kako je neugodno iznenađena komentarima vladajuće stranke tijekom jučerašnje saborske rasprave da ne treba delimitirati iznos rodiljne naknade za prvih šest mjeseci, jer žena s visokim primanjima ima malo pa stoga ne utječu na natalitet.

"Nakon godina diskriminacije koje su sve Vlade, pa i SDP-ova, dosad podržavale, svaku mjeru prelazi činjenica što se javno priznaje kako je svejedno što se krše prava žena jer je takva skupina mala pa time i beznačajna", stoji u priopćenju.

Ako je zaista broj žena s primanjima iznad 4.250 kuna toliko mali, izdvajanja za njihove naknade ne bi bila prevelika pa u vodu pada argument da se nema odakle namaknuti sredstva za njih, ističe RODA.

Prigodom izdvajanja u proračun iz plaća ne postoji gornji limit (osim za izdvajanja u prvi stup mirovinskog osiguranja) tako da svi osiguranici izdvajaju svote ovisne o svojim primanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međutim, kada iz proračuna počnete koristiti sredstva koja ste prije sami ulagali, odjednom postoji limit pa nemate pravo na naknadu veću od 4.250 kuna. Osim što je takav način isplate diskriminirajući, žene s većim primanjima stavlja pred odluku odlučiti se za manji broj članova obitelji ili vratiti se na posao vrlo brzo nakon poroda, naglašava se u priopćenju.

Logično je da zbog takvog stresa većina obitelji odluči "ostati" na jednom djetetu.

Prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da su rak rana hrvatske demografije obitelji koje nemaju djece ili imaju samo jedno dijete. Stoga su izjave saborskih zastupnika potpuno neutemeljene, a delimitiranje naknada sigurno bi pomoglo natalitetu, kao i pravu na jednakost svih majki, zaključuje RODA.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara