Roditelje i policiju ne zanimaju učenici koji pred školom puše travu

Roditelje i policiju ne zanimaju učenici koji pred školom puše travu

TRIDESETAK učenika zagrebačke Geodetsko-tehničke škole svakodnevno ispred zgrade škole puši marihuanu. Ravnatelj je obavijestio Ministarstvo i policiju, no nitko ništa nije poduzeo, piše "Jutarnji list". 

Ravnatelj Miroslav Pozder, koji svaki dan kroz pozor gleda kako učenici puše travu, još je prije godinu dana zvao policiju, no neslužbeno mu je poručeno da nemaju dovoljno sredstava ni ljudi da nešto učine.

Ministarstvo prosvjete je ravnatelja Pozdera, koji je da bi imao dokazni materijal slikao učenike, upozorilo da je to kršenje ljudskih prava. Ništa nije učinio ni Centar za socijalni rad, niti sami roditelji učenika. Prošle je godine ravnatelj s roditeljima pokušao dogovoriti da se učenici testiraju na droge, ali nakon početnog pristanka roditelji su odustali.

Učeni koji puše marihuanu se ne boje ni izricanje disciplinskih kazni poput ukora i opomena. Svjesni da im nitko ništa ne može. Kažu da lako nabavljaju marihuanu i da je jeftina. U školu ne nose velike količine droge kako bi je se mogli riješiti u slučaju da ih "posjeti" policija.

U školi zanimljivije kada si napušen

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od učenika kaže kako im je u školi zanimljivije ako su napušeni. Napiši da smo mi svi glupi. Pušimo zato što smo glupi i zato se i ne skrivamo, ionako nikoga nije briga za nas – objašnjava drugi. Svi tvrde da je izbor samo njihov, a društvo im je uzor.

73 posto učenika Geodetske škole nije prošlo na polugodištu.

Marihuana kao alkohol

Sociologa Dražena Lalića ne iznenađuje ovaj slučaj, jer, kako kaže, problem droge u Zagrebu godinama se gura po tepih. Ističe kako nema jesne državne politike prema mladima. Lalić kaže da je u dijelu kulture mladih uzimanje marihuane ili hašiša sastavni dio njihova života na isti način kao što je za njihove roditelje konzumiranje alkohola.

Oko 40 posto mladih koji žive u gradovima bar jednom je probalo marihuanu, a petina njih to čini često ili povremeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara