Roditelji odlikaša nezadovoljni povlasticama za djecu branitelja

NEMALI je broj roditelja koji su se proteklih dana našli zatečeni nakon što su ustanovili da se njihovo dijete, odlikaš u osnovnoj školi, nije moglo upisati u neke srednje škole čije su klupe popunila djeca branitelja.

Zbog odluke Ministarstva o izravnom upisu djece branitelja, roditelji djece koja se nisu uspjela upisati, unatoč tome što imaju velik broj bodova, u pojedinim su školama zahtijevali od ravnatelja objašnjenje ali i ispravljanje nepravde.

"Moje je dijete imalo 55 bodova i nije se uspjelo upisati, jer prednost imaju djeca branitelja koja su se upisala s manjim brojem bodova". - rekao je M.M. iz Osijeka. Njegova se kćer odlikašica pokušala upisati u Prvu osječku gimnaziju, međutim, zbog prednosti djece branitelja to joj nije pošlo zarukom, piše Vjesnik.

Zakon o pravima hrvatskih branitelja omogućava djeci branitelja, dragovoljaca i ratnih vojnih invalida izravan upis u srednje škole uz odgovarajuće potvrde i uz uvjet da prijeđu bodovni prag. Budući da je bodovni prag u Osječkoj gimnaziji bio 50 bodova, djeca branitelja imala su prednost pred učenicima s više bodova, zbog čega je škola od Ministarstva zatražila upis dodatnog razreda učenika.

U tajništvu Prve osječke gimnazije su potvrdili kako je bilo prigovora roditelja, no ističu kako za takvo stanje nije odgovorna gimnazija koja mora provoditi važeći zakon. Slična je situacija bila i u  šibenskoj Gimnaziji Antuna Vrančića u koju su se upisali svi kandidati koji su donijeli potrebne potvrde.

U šibenskoj Turističko-ugostiteljskoj školi, na 60 upisanih učenika u smjer hotelijeri, 12 ih je uz potvrde, piše Vjesnik, a sličnih je slučajeva bilo i u drugim školama, od Zadra i Šibenika, preko Vinkovaca i Knina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara