Roditelji zatražili pomoć od prosvjetnih vlasti

Sudionici prvoga sastanka Foruma roditelja danas su u Zagrebu iznijeli mnogobrojne probleme školstva i zatražili od Ministarstva prosvjete i športa konkretnu pomoć u njihovu prevladavanju.

Domaćin, ministar prosvjete i školstva Vladimir Strugar pozvao je roditelje na trajnije oblike suradnje za stvaranje odgojno-obrazovne zajednice i što boljeg i kvalitetnijeg odgoja i obrazovanja.

´Kasnimo s planovima i nema više vremena za čekanje, potrebne su hrabre odluke´, rekao je ministar, priznavši da postoji niz dvojbi kako će Hrvatska izgledati za 20 godina i koja će znanja tada trebati. Pušenje, ovisnost o drogama i uzimanje alkoholnih pića, ocijenio je kao najveće probleme u mnogim sredinama.

Roditelji su se požalili na preopterećenost djece općenitim programima i zanemarivanjem učenja praktičnih znanja. Isticali su problem škola s velikim brojem područnih odjeljenja, lošu opremljenost, nedostatak stručnih službi koji bi pomogle da se roditelji i prosvjetni djelatnici uhvate u koštac s naraslim problemima ovisnosti.

Jedan roditelj iz Daruvar naveo je velike socijalne probleme doseljenih roditelja iz BiH. Upozorio je na alkoholizam i ovisnost među tom djecom te pojavu suicidnosti. Kada su pozvali stručnjake iz Zagreba, koji djeluju u sklopu Školskog programa prevencije, zatražili su da im se plati put u iznosu od 2000 kuna, što škola nema, rekao je.

Jedan pakrački roditelj rekao je da negativne vrijednosti sve više postaju uzor školskoj djeci, a roditelj iz Drniša na lošu opremljenost njihove škole u kojoj nedostaje čak pod i grijanje. Društveno poticajna stanogradnja trebala bi se ostvarivati i u malim mjestima kako bi nastavnici mogli razvijati izvannastavne aktivnosti, dodao je.

Roditelji su zatražili omogućavanje veće informatičke pismenosti, više izbornih predmeta i rano učenje stranih jezika.

Ministar se zahvalio sudionicima i izjavio kako su njihove tvrdnje suglasne programima Ministarstva. Izrazio je uvjerenje da će decentralizacija školstva poduprijeti rješavanje tih problema.

Forum roditelja čine predstavnici županija, a uspostavljen je odlukom Vlade 1. prosinca 2002.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara