Roh smijenio šefa diplomacije zbog politike prema Sjedinjenim Državama

JUŽNOKOREJSKI predsjednik Roh MooHyun u četvrtak je smijenio svog ministra vanjskih poslova jer taj nije slijedio njegovu politiku jačanja neovisnosti Južne Koreje u odnosu na Sjedinjene Države.

Smjena se dogodila u vrlo osjetljivom trenutku kada se ulažu pjoačani napori na susjednu Sjevernu Koreju kako bi se ona odrekla planova gradnje atomske bombe.

Yoon Young-Kwan (53), nije u svome ministarstvu uspio riješiti "sukobe" oko orijetnacije južnokorejske politike prema inozemstvu, pojasnio je djelatnik iz Ureda predsjednika.

Na konferenciji za novinare u srijedu Roh je javno kritizirao čelnike MVP-a te najavio da će ih smijeniti kako bi "uklonio zapreke" provedbi svoje politike.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki dužnosnici MVP-a skloniji su njegovati tradicionalne veze Seula i Washingtona, a Roh ustrajava na svome obećanju o neovisnijoj politici Seula prema SAD-u.

Roh je od dolaska na dužnost, prije petnest mjeseci, isticao važnost pedesetgodišnjeg saveza sa SAD-om ali također pozvao Washington da zauzme pomirljiviju politiku prema komunističkoj Sjevernoj Koreji kako bi se ta zemlja pridobila za dijalog o obustavi nuklearnog programa.

Nikakav novi datum za pregovore sa Sjevernom Korejom još nije utvrđen iako su se pregovori trebali održati u prosincu u Pekingu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara