Rojevi skakavaca prijete zapadnoj Africi

SKAKAVCI u zapadnoj Africi uništavaju usjeve i razmnožavaju se takvom brzinom da se tijekom rujna očekuje stvaranje ogromnih rojeva koji bi mogli poharati šire područje tog dijela svijeta, navodi se u dva izvješća objavljena ovog vikenda..

Agencija vlade Mauritanije za borbu protiv skakavaca (CLAA) objavila je da su u nekim zonama mladi skakavci, koji još nemaju krila, uništili do 40 posto usjeva, dok se odrasli skakavci nalaze u razdoblju parenja i polaganja jajašaca.

"Stanje je sve teže iz dana u dan, zbog rasta skakavaca, i stvaranja ogromnih novih rojeva ... na istoku i jugoistoku zemlje", navodi se u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najveća najezda skakavaca u posljednjih 15 godina, koja bi se mogla proširiti od atlantske obale sve do Čada u dubini afričkog kontinenta, mogla bi izazvati veliku glad u čitavom tom području.

Agencija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) objavila je slično izvješće u kojem se tvrdi da bi se novi ogromni rojevi skakavaca mogli formirati tijekom rujna u Mauritaniji, Senegalu, Maliju, Burkini Faso i Nigeru.

(Hina) xdv ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara