Rojs će pisati Papi da više ne dolazi u Hrvatsku

Rojs će pisati Papi da više ne dolazi u Hrvatsku

UMIROVLJENI general i zastupnik Ljubo Ćesić-Rojs, koji je prije dva dana optužen za malverzacije od 5,5 milijuna kuna, negira sve inkriminacije i tvrdi da je žrtva političkog progona, piše "Jutarnji list".

Zagrebačko državno odvjetništvo optužilo je u srijedu Rojsa da je počinio tri kaznena djela. Tereti ga se da je kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje bez ovlasti zapovjedio izdavanje cigareta, kave i druge potrošne robe 66. cestovnoj pukovniji koja nije bila u sastavu hrvatskih Oružanih snaga.

Tužiteljstvo tvrdi da je Rojs u vrijeme priprema za dolazak Pape na splitski Žnjan 1998. neovlašteno 66. pukovniji nabavio robu u vrijednosti oko 2,3 milijuna kuna. Optužen je i da je odobravao korištenje ugostiteljskih usluga u restoranima i hotelima u vlasništvu MORH-a bez naknade, a ne teret tog ministarstva za više nogometnih klubova koji su gostovali u Zagrebu. Navodno je za to potrošio oko 200 tisuća kuna. Prema posljednjoj točki optužnice tereti ga se da je neovlašteno otpisao dugovanje ´Hrvatskog dragovoljca´ prema MORH-u od oko 3 milijuna kuna.

Kriminalna konstrukcija

Umirovljeni general u razgovoru za "Jutarnji" kaže da su spor prije tri godine pokrenuli bivši ministar obrane Jozo Radoš i njegov pomoćnik Mladen Ružman. Po njegovim riječima, Ružman je dobio zadatak da ga uveže u "kriminalnu konstrukciju".

Što se tiče duga Hrvatskog Dragovoljca, Rojs tvrdi da je on nasto prije nejgova mandata u nogometnom klubu. Priznaje da su se nogometaši hranili u objektima MORH-a, te da je otpisao dug i da iz toga stoji. "Izgleda da je MORH trebao ugostiti Crvenu Zvezdu i Partizan, pa me onda vjerojatno ne bi prozivali", kaže Rojs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan kako komentira navode da je opskrbljivao pripadnike 66. pukovnije HVO-a na račun MORH-a, iako 66. pukovnija nije bila u sastavu Hrvatske vojske, Rojs kaže kao ta tvrdnja nije točna. Pita se kako 66. pukovnija nije bila u sastavu HV-a kada je nosila hrvatke uniforme, te su svi strojevi i kamioni bili pod oznakom Hrvatske vojske. Priznaje da je potpisao dokumente kojima je toj pukovniji isporučene cigarete, kava i šećer.

Rojs stoji i iza svog potpisa za troškove koji su napravljeni u vrijeme posjeta Svetog Oca Ivana Pavla II Hrvatskoj. Tvrdi kako je pripreme u kratkom roku mogla napraviti samo 66. pukovnija. Dodaje da su radeći po cijele dane i noći napravili posao u vriejdnosti od 70 milijuna kuna, a potrošili samo 2,3 milijuna kuna.

"Napisat ću pismo Svetom Ocu i zamoliti ga da više ne dolazi u Hrvatsku, jer ovdje istražuju koliko su cigareta popušili i kave polipi radnici koji su pripremali njegov doček", zaključuje Rojs.

Saborska plaća 17 tisuća kuna

Zastupnik HDZ-a priznaje kako je sjedenje u Saboru unosan posao. "Plaća je skočila za još dvije tisuće kuna, pa sam prošli mjesec dobio skoro 17 tisuća kuna", kaže Rojs.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara