Rojs osumnjičen za skrivanje haškog optuženika Rajića

PROTIV Ljube Ćesića Rojsa policija je danas podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je pomogao u skrivanju haškog optuženika Ivice Rajića, omogućivši mu fiktivno zaposlenje u Ministarstvu obrane te besplatno stanovanje u vojnom objektu.

Policija je prijavu splitskom Županijskom državnom odvjetništvu podnijela i protiv Rajića kojeg se tereti da je Rojsa poticao na kazneno djelo te za ovjeru neistinitog sadržaja jer je izvadio dokumente pod lažnim imenom.

Vijest o kaznenoj prijavi medijima je priopćio MUP, koji nije otkrio identitet dvojice prijavljenih. Navedena je samo dob prijavljenih, no iz izvora bliskog policiji, koji je želio ostati neimenovan, neslužbeno se doznaje da je riječ o Rojsu i Rajiću. U MUP-u i splitskom tužiteljstvu to nisu željeli ni potvrditi ni opovrgnuti, rekavši kako u ovom trenutku ne mogu objaviti detaljnije podatke.
Rojsa se tereti da je zlouporabio položaj i ovlasti jer je u razdoblju od 30. lipnja 1994. do 30. lipnja 1996. Rajiću omogućio fiktivno zaposlenje u MORH-u te besplatno stanovanje u objektu MORH-a. Time je to ministarstvo oštećeno za 48 tisuća kuna, stoji u priopćenju MUP-a.

Rojs je u razdoblju za kojega se tereti da je pomagao Rajiću bio zaposlen u MORH-u s činom general bojnika.

U MUP-u ističu da je kriminalistička obrada u suradnji s Državnim odvjetništvom započela nakon što je Rajić u travnju 2003. uhićen u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Obrada je za cilj imala utvrđivanje okolnosti pod kojima se osumnjičeni skrivao od trenutka kada je u Republici Hrvatskoj zaprimljena optužnica i uhidbeni nalog na njegovo ime, odnosno kako bi se otkrile osobe koje su mu eventualno pomagale da ne bude uhićen i izručen Međunarodnom kaznenom sudu za područje bivše Jugoslavije", navodi se u priopćenju MUP-ovog glasnogovornika Zlatka Mehuna.

Dodaju kako je obrada pokazala da je Rajić, kako bi prikrio identitet, 1994. u Kiseljaku (BiH) izvadio dokumente na lažno ime Jakov Kovač.

"Nakon toga je kao pripadnik hrvatskog naroda u BiH na lažno ime zatražio i ishodio primitak u hrvatsko državljanstvo, što mu je omogućilo dobivanje dokumenata", navode u MUP-u. Rajiću je osobna iskaznica izdana u Omišu 2003.

Svi podaci o pribavljanju lažnih dokumenata u BiH na ime Jakov Kovač dostavljeni su nadležnim pravosudnim tijelima susjedne države, a policija nastavlja obradu i u Hrvatskoj kako bi se otkrili i drugi mogući Rajićevi pomagači.

Glasnogovornik MUP izjavio je za Hinu da su kaznene prijave redovnim putem podnesene tužiteljstvu koje treba odlučiti o daljnjim koracima.

U priopćenju MUP-a ne otkriva se u kojem objektu MORH-a se Rajić skrivao. U medijima se nagađalo da je riječ o vojnom hotelu "Zagreb" u Splitu. Zbog objave te informacije u tjedniku Globus u listopadu 1996., bivši glavni urednik tjednika Davor Butković i novinar Vlado Vurušić nepravomoćno su na zagrebačkom Općinskom sudu 1998. uvjetno osuđeni na jednogodišnju zatvorsku kaznu. Njih je zbog uvrede i klevete tužio MORH.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara