ROK ZA PROVEDBU REFORMI U BiH JE 30. LIPNJA 2004. GODINE

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown upozorio je u četvrtak kako vlasti te zemlje najkasnije do kraja lipnja 2004. godine moraju provesti reforme koje od njih traži Euopska komisija ukoliko žele nastaviti pregovore o pridruživanju Europskoj uniji. L

"Preostala su samo 223 dana", kazao je Ashdown na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu sazvanoj kako bi istaknuo da je Studija izvedivosti o stanju u BiH što ju je početkom tjedna usvojila Europska komisija zapravo postavila tu državu pred nove ozbiljne kušnje.

Prema procjenama iz Bruxellesa, BiH bi krajem naredne godine mogla započeti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji provede li do tada reforme u 16 različitih oblasti.

Ashdown je novinarima međutim kazao kako vlasti u Sarajevu nemaju godinu dana na raspolaganju nego tek šest mjeseci.

"Reforme se moraju provesti do 30. lipnja naredne godine", kazao je Ashdown upozorivši kako nije vrijeme ni za kakvu euforiju jer BiH još uvijek može izgubiti priliku za pridruživanje EU zanemari li popis reformi što su joj zadane iz Bruxellesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ashdown je iskazao posebnu zabrinutost zbog mogućih političkih blokada kojima su sklone stranke u BiH.

Nastave li se etnički interesi stavljati ispred interesa svih građana BiH, cijeni Ashdown, ta zemlja nikada neće postati članicom EU.

Britanski je diplomat precizirao kako se "vidan i jasan napredak" u narednih šest mjeseci mora ostvariti na pet područja: poštivanju međunarodnih obveza koje ima BiH, jačanju tijela vlasti na državnoj razini, preustroju i jačanju policije i pravosuđa, gospodarskim reformama te uspostavi snažnih javnih institucija.

Od vlasti BiH Ashdown očekuje da hitno sastave precizni plan provedbe reformi kojega će razmatrati Vijeće za provedbu Daytonskog sporazuma što će se sastati 11. prosinca.

Iz Predsjedništva BiH tijekom dana je priopćeno kako bi se narednog tjedna trebao održati sastanak svih nositelja vlasti u zemlji s ciljem poduzimanja mjera na ispunjenju uvjeta koje je postavila Europska komisija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara