Rolf Holub: Što smo bliže istini o Hypo banci, nervoze je sve više

Foto: Index

PREDSJEDNIK istražnog povjerenstva koruškog parlamenta za slučaj Hypo banke Rolf Holub u kratkom je razgovoru za austrijski Wirtschaftsblatt rekao kako im mnoge institucije pružaju sve veći otpor te da među mnogima raste nervoza što su istražitelji bliže istini o poslovanju Hypo banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Holub je kritizirao pojedine političare kazavši kako su još uvijek skloniji prikrivanju afera nego pomoći u otkrivanju nepravilnosti. Najavio je kako će ispitati još oko 40 svjedoka, a među njima su bivši austrijski ministar financija Karl-Heinz Grasser, bivši šef Hypo banke Tilo Berlin, Guenther Striedinger te njegov nasljednik Josef Kircher.

"40-ak svjedoka morat će objasniti kako je banka poslovala, kako su se dizali krediti i temeljem čega su se krediti odobravali. Međutim, osjećamo sve veći otpor politike. Hypo afera pokazala je loš nadzorni sustav u Austriji. Trebamo razmisliti o uvođenju državnih osiguranja od odgovornosti i možda izdavanje licenci za ljude koji će biti u nadzornim odborima", rekao je Holub dodajući kako se cijelo vrijeme odupiru političkim pritiscima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara