Romske udruge upozorile na manipulaciju romskim glasovima na izborima

Vijeće romskih udruga Hrvatske (VRUH) danas je upozorilo da su neke velike stranke, manipulirajući Romima i ucjenjujući ih, "preotele" njihove glasove na parlamentarnim izborima, kako Romi i dalje ne bi imali zastupnika koji bi ih valjano predstavljao u Saboru. L

"Romima se nije dozvolilo da biraju svoga zastupnika na manjinskoj listi, jer su se za njihove glasove otimale većinske stranke obećavajući im brda i doline", rekao je predsjednik Udruge Roma Zagreba i Zagrebačke županije Alija Mešić na konferenciji za novinare.

Istaknuo je da su predstavnici velikih stranaka dolazili u romska naselja, dijelili Romima slatkiše, obilazili ih i na dan izbora, te im govorili za koga da glasuju i koga da zaokruže, jer da u protivnom neće dobiti socijalne potpore i neće im biti priključena struja.

Takva zastrašivanja i ucjene prijavili smo GONG-u, koji na njih nije reagirao, kazao je Mešić. Na novinarski upit može li iznijeti primjer tko je Rome ucjenjivao, rekao je kako su HDZ-ovci u međimurskom naselju Kušanec upućivali Rome za koga da glasuju, nudivši im novac i socijalne potpore kada dođu na vlast.

U Ogulinu su nepoznate osobe prijetile Romima da će im srušiti kuće i potjerati ih ako ne glasuju za njihove kandidate, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Napomenuo je da prema zadnjem popisu stanovništva u Hrvatskoj živi 9.463 Roma, da se značajan broj hrvatskih građana koji su se pisali pod drugim nacionalnostima pred izbore izjasnio kao Romi, te da prema tome nije moguće da je za četiri kandidata romske manjinske liste za 12. izbornu jedinicu glasovalo tek nešto više od 500 Roma.

"Očito je bila čista namjera manipulacije našim glasovima, da Romi ne bi imali svoga zastupnika u Saboru, koji poznaje probleme romske nacionalne manjine", rekao je Mešić.

Istaknuo je da VRUH neće podržati Nikolu Maka, izabranog zastupnika austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine, jer im se ni prije niti poslije izbora nije obratio, nije pokazao zanimanje za probleme Roma niti ih poznaje.

Svoje nezadovoljstvo provedenim izborima VRUH, koji obuhvaća 28 romskih udruga, sažeo je u prosvjednom pismu koje je poslao predsjedniku države, vladi, Vijeću Europe, UN-u, OESS-u i Pravnom centru za ljudska prava.

(Hina) tr az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara