Rončević i Lovrin nisu došli na sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Rončević i Lovrin nisu došli na sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

U ZAGREBU se jutros održala sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost u čijem radu sudjeluju: predsjednik Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader, predsjednik Sabora Luka Bebić te budući ministri unutarnjih poslova i pravosuđa Tomislav Karamarko i Ivan Šimonović.

Na sjednicu nisu došli bivši ministri Ana Lovrin i Berislav Rončević, za razliku od bivšeg ravnatelja policije Marijana Benka. Sjednica je počela u 10.30 sati, a njome je predsjedao Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Sjednica je sazvana povodom aktualnih događaja u državi, a izravan povod joj je ubojstvo odvjetničke vježbenice Ivane Hodak.

Na sjednici je bilo biti govora o sigurnosnoj situaciji u zemlji za koju je predsjednik Mesiće nedavno rekao da je daleko od poželjne, a građani su nezadovoljni sigurnosnim stanjem u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dnevnom redu su bile dvije radne točke, analiza sigurnosnog stanja u zemlji i potezi u borbi protiv kriminala.

Hrvatska usvaja antimafijaški paket zakona te dobiva bazu DNK svih osuđenika

Nakon današnje sjednice VONS-a na kojoj se raspravljalo o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u zemlji, kao i mjerama koje je potrebno poduzeti u borbi protiv mafije i organiziranog kriminala, zaključeno je da će se izraditi antimafijaški paket zakona, ali i ustanovit će se baza DNK podataka svih osuđenika. Na sjednici se okupio cijeli državni vrh koji je bio predvođen predsjednikom RH Stipom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom.

"Paket antimafijaških zakona uključivat će obvezu uzimanja DNK proba svih osuđenika što je već praksa u nekim europskim zemljama, a što kod nas do sada nije bio slučaj. Ubrzo će se izraditi zakon o policijskim ovlastima, požurit ćemo pripremu cijelu državne uprave što se tiče osobnom identifikacijskog borja", objasnio je Sanader dodavši da će zatražiti što skorije ustrojavanje Nacionalnog ureda za suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije.

Isto tako, u planu je osnivanje USKOK-ovih sudova u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku koji će kao specijalizirani sudovi pratiti što USKOK i državno odvjetništvo rade. Ujedno će se osnovati i sudačka akademija.VONS je raspravljao i o tome kako potaknuti represivne organe u Hrvatskoj da što brže u skladu sa zakonom ispunjavaju svoje obveze.

Sanader je osim toga kazao da ministar Berislav Rončević i ministrica Ana Lovrin nisu prisustvovali sjednici VONS-a zato što će danas u popodnevnim satima biti razriješeni.

Ig.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara