Rončević: Memorandum potpisan apsolutno u skladu sa zakonom

Ministar obrane Berislav Rončavić komentirajući večeras izjavu predsjednika Republike Stjepana Mesića da ga je trebao obavijestiti o potpisivanju Memoranduma o suradnji Oružanih snaga RH i američke vojske naglasio je kako je Memorandum potpisan apsolutno u skladu sa zakonom. L

"Sadržaj Memoranduma i priprema toga međunarodnog sporazuma rađen je u skladu sa zakonom o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora te sa Zakonom o obrani i Ustavom RH", naglasio je ministar Rončević u večerašnjem Dnevniku Nove TV.

Podsjetio je kako je Memorandum "međunarodni ugovor vojne naravi" te kako je "Vlada priredila njegov prijedlog i on je upućen Hrvatskom saboru" na potvrdu.

Komentirajući izjavu predsjednika Mesića da je "po novoj zakonskoj regulativi ministar obrane uključen u zapovjedni lanac, te da ga je ministar trebao obavijestiti o potpisivanju Memoranduma, ministar Rončević je naglasio kako su ovi odnosi (predsjednik - ministar obrane) ovakvi od 2002. godine kada je izmijenjen Zakon o obrani".

"Ja sam pregledao u našem urudžbenom zapisniku, u našoj knjizi pošte. Nikad ugovori, odnosno akti ove vrste, nisu išli na prethodno izjašnjavanje i upoznavanje Predsjednika Republike. Po tome i ovaj put smo postupili apsolutno u skladu sa zakonom i tu je stvar potpuno jasna", rekao je ministar obrane Rončević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Komentirajući pitanje odnosa predsjednika države - kao vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH koji zapovijeda Oružanim snagama preko ministra obrane - ministar Rončević kazao je kako je "on ministar u Vladi RH te ne može odrediti dinamiku kontakata i razgovora s Predsjednikom Republike".

"Predsjednik to može od mene tražiti. Ja sam njemu rekao da sam apsolutno spreman, po njegovom pozivu, informirati ga o svim pitanjima koja su u nadležnosti Ministarstva obrane koja njega zanimaju. Ono što je ovdje zatečeno kad sam ja došao u Ministarstvo obrane, to su redovita tjedna brifiranja Predsjednika od strane našeg resora", rekao je ministar Rončević

U vezi s potpisivanjem Memoranduma o suradnji Oružanih snaga RH i američke vojske, ministar obrane Rončević naglasio je kako Memorandum u javnosti nije nepoznat.

"Memorandum je zaključen još u sedmom mjesecu. Hrvatski tisak je o Memorandumu pričao. Između ostalog, Ured predsjednika, odnosno vanjskopolitički savjetnik Predsjednika Republike je izviješten jednom službenom zabilješkom o Memorandumu. Ja sam nakon povratka iz Washingtona, kada smo imali godišnje bilateralne obrambene konzultacije sa SAD-om, sastavio i potpisao bilješku i dostavio u Ured predsjednika. Prema tome, Uredu Predsjednika ovaj Memorandum i zaključivanje ovog Memoranduma uopće nije nepoznat. U Uredu Predsjednika se znalo za zaključivanje ovog Memoranduma", izjavio je ministar Rončević.

(Hina) xsp ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara