Rončević opovrgnuo Pančića; neobjavljivanje priloga iz Ukrajine smatra profesionalnim propustom

Glavni Urednik Informativnog programa HTVa Vladimir Rončević izjavio je danas kako je urednički propust neobjavljivanje informacije o posjetu saborskog izaslanstva Ukrajini te opovrgnuo navode SDPovca Ivice Pančića da je sinoćnju emisiju "Otvoreno" posvećenu oboljelima od PTSPa naručila potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

"Nijedna se emisija na HTV-u ne može naručiti od bilo kojeg političara ili nekog drugog", rekao je Rončević navodeći da je tema za emisiju dogovorena još prije devet dana i da ju je odobrio kolegij HTV-a.

Emisije mogu naručiti samo sponzori koji to i transparento plaćaju, dodao je.

Činjenica je da je u toj emisiji došlo do nekih teških objeda, ali to je rizik emisija koje idu u živo, rekao je dodajući kako je urednica "Otvorenog" Hloverka Novak Srzić tražila i apelirala na goste da ne polemiziraju navodeći da PTSP nije tema na kojoj bi se to trebalo raditi.

U izjavi za Hinu Rončević je rekao je kako je danas čuo prijedlog da su primjerice u tu emisiju trebali biti pozvani neutralni psihijatri. A koji su to neutralni psihijatri, upitao je, navodeći kako mu je to apsurdno jer drži da se na takvoj temi psihijatri ne dijele na neutralne i neke druge.

Smatram da se kod pitanja i problema koji muče oboljele od PTSP-a ne bi trebalo dijeliti na strane, jer je to problem čitavog društva i sviju nas, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o profesionalnom propustu urednika Zorana Šprajca kada u Dnevnik nije uvrstio izvještaj o posjetu saborskog izaslanstva Ukrajini, iako je to bilo dogovoreno na kolegiju, rekao je da je o tome zatraženo očitovanje Etičkog povjerenstva HTV-a nakon čega će biti donijeta odluka.

Dodao je da je Šprajc u očitovanju obrazložio da je prilog izbacio jer je Dnevnik bio predugačak.

Rončević je naveo kako je taj Dnevnik (iza ekrana) uređivao i potpisao i urednik Tomislav Špoljar od kojega je također zatraženo očitovanje.

Služba za odnose s javnošću Hrvatskog sabora uputila je pismo predsjedniku Programskog vijeća HRT-a Zdenku Ljevaku u kojem ga upozorava na kršenje i nepoštivanje odredbi Zakona o HRT-u zbog neobjavljivanja vijesti o nedavnom posjetu saborskog izaslanstva Ukrajini.

Stav odgovornih na HTV-u da potpuno prešute spomenuti događaj zaprepašćuje tim više što je HTV o svom trošku poslala svoju ekipu u Kijev koja je pratila sve službene susrete hrvatskog izaslanstva, navela je Služba u pismu i u skladu sa zakonskim odredbama zatražila očitovanje Programskog vijeća.

(Hina) xsšh ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara