Rončević potpisao ugovor o nabavi tri nova Air Traktora

MINISTAR obrane Berislav Rončević je u ime Ministarstva obrane RH potpisao Ugovor o nabavi tri protupožarna zrakoplova Air Tractor AT-802 A "Fire Boss". Ugovor je potpisan sa španjolskom tvrtkom Air Tractor Europe S.L. u čije ime je Ugovor potpisao generalni direktor tvrtke Vicente Huerat Dominguez, objavljeno je na stranicama MORH-a.

Ukupna cijena tri zrakoplova je 6.767.722 eura (2.255.907,33 eura po zrakoplovu), uz odgovarajuću opremu i obuku u iznosu od 866.171,70 eura, što ukupno iznosi 7.633.893,70 eura. Cijena je fiksna tijekom cijelog razdoblja važenja ugovora, te ne podliježe promjenama koje su rezultat ekonomskih kretanja.

Kako je predviđeno ugovorom, 20 posto od ukupne cijene i 80 posto cijene prvog zrakoplova bit će plaćeno avansom najkasnije do 31. siječnja 2008. godine, dok će 80 posto cijene drugog zrakoplova i 80 posto cijene trećeg zrakoplova biti plaćeno avansom najkasnije do 30. travnja iste godine. Što se tiče pripadajuće opreme i obuke, 80 posto cijene bit će isplaćeno 30 dana po isporuci opreme, odnosno izvršenju obuke. Ugovorom je predviđeno bankovno jamstvo za povrat svih avansnih plaćanja u ukupnom iznosu istih.

Prvi zrakoplov u Hrvatskoj već u veljači

Prvi zrakoplov bit će dostavljen u roku od 30 dana od uplate prvog avansa (najkasnije do kraja veljače 2008.), a drugi i treći u roku od 15 dana od uplate drugog avansa (najkasnije do 15. svibnja 2008.).

U izjavi za medije nakon potpisivanja, ministar Rončević je konstatirao da će dogovorena nabava upotpuniti hrvatske kapacitete za nadolazeću protupožarnu sezonu. Također, dodao je da su uvjeti za zaključenje ugovora bile vrlo povoljne, i to u smislu cijene, obuke pilota, zemaljske opreme, te rokova isporuke.

Direktor Air Tractor Vicente Huerat Dominguez ugovor također smatra povoljnim za obje strane, istaknuvši da će njegova tvrtka "učiniti najbolje kako bi ispoštovala ugovor i time pomogla hrvatskoj vladi da smanji broj šumskih požara". 

I.M.
Foto: MORH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara